ßßß Cookit - przepis na Pavlova z jagodami

Pavlova z jagodami

nazwa

Wykonanie

Pavlova to jeden z najlepszych deserów na świecie. Przynajmniej tak twierdzą moi bliscy. Moja ulubiona, to oczywiście pavlova z malinami, ale ta z jagodami praktycznie w niczym jej nie ustępuje. Jest pyszna! Podejrzewam, że bez problemu poszłyby trzy takie krążki - na raz. Beza z 6 białek pieczona tym razem w tortownicy, co będzie doskonałe dla tych, co boją się rozlania bezy . Brzegi co prawda nie będą może tak urocze jak w pieczonej bezpośrednio na papierze, ale smak na pewno będzie taki sam. Kto jeszcze nigdy nie jadł pavlovej - gorąco zachęcam. Wyśmienity smak gwarantowany!
Przepis na pavlovą z jagodami
6 dużych białek, o temperaturze pokojowej
350 g drobnego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)
1 łyżeczka białego octu winnego
250 g jagód lub borówki amerykańskiej
300 ml śmietanki do ubijania (whipping lub double cream)
Piekarnik nastawiamy an 200 st C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko spryskując wodą przed i po nałożeniu papieru.
Białka ubijamy aż będą sztywne. Dodajemy po trochu cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu.. Dodajemy mąkę i ocet. Dalej ucieramy. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca.
Ubite białka przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i zmniejszamy temperaturę do najniższej (proponuję ok 120 st C, piekłam w niższej i musiałam dopiekać). Pieczemy 1 1/2 - 2 godziny sprawdzając, aby bezy nie "złapał" kolor. Wyjmujemy pavlovą i oddzielamy nożem od brzegów tortownicy.
Na całkowicie wystudzoną bezę kładziemy ubitą śmietankę a na wierzch śmietanki jagody.
Przepis na bezę z książki Annie Bell " Gorgeous cakes "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/02/pavlova-z-jagodami.html