ßßß Cookit - przepis na Bezy z bitą śmietaną i truskawkową frużeliną

Bezy z bitą śmietaną i truskawkową frużeliną

nazwa

Wykonanie

Ostatnio skusiłam się na zrobienie mojej pierwszej frużeliny. Zdecydowałam się na truskawkową, bo akurat miałam mrożone truskawki w domu. Frużelina wyszła bardzo fajna w smaku i konsystencji o pięknym, czerwonym kolorze. Truskawki doprowadziłam tylko do wrzenia, więc zachowały swój piękny kolor i kształt. Frużelina to świetny dodatek do deserów. U mnie dzisiaj bielusieńkie bezy wypełnione bitą śmietaną i udekorowane frużeliną.
Wszystkiego najlepszego kobietki! Dzisiaj nasze święto!
Składniki: na 12 bez
Beza
4 białka
220 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
szczypta soli
200 ml śmietanki, 38% do napełnienia bez
Frużelina truskawkowa
500 g truskawek
180 g cukru lub wedle smaku
nasiona wanilii z jednej laski
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 listki żelatyny lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Wykonanie:
Zacznij od bez. Ubij biafika na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy białka już są sztywne zacznij dodawać po łyżce cukier. Cukier musi się rozpuścić.
Na koniec dodaj sok z cytryny i zakręć mikserem przez chwilę.
Napełnij rękaw cukierniczy z odpowiednią tylką i wyciśnij okrągłe bezy na kształt gniazdek w równych odstępach (u mnie na dwóch blaszkach). Zacznij od dna bezy, a później wyciśnij brzeg. Piecz gniazdka na 80ºC (termoobieg) przez około 4 godzin. Moje były gotowe po 3,5 godzinach.
Wymieszaj truskawki z mąką ziemniaczaną, cukrem i wanilią w małym rondelku, doprowadź do wrzenia. Dodaj uprzednio namoczoną i odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia.
Wysuszone bezy ostudź, a następnie napełnij ubitą śmietaną i udekoruj frużeliną.
Polecane przepisy
Pavlova z borówkami i białą czekoladą
Deser roden z Budapesztu
Rolada bezowa z jagodami i poziomkami
Deser gino
Węgierski deser tort Esterhazy
Źródło:http://codojedzenia.pl/bezy-z-bita-smietana-i-truskawkowa-fruzelina