ßßß Cookit - przepis na mini pavlove z pistacjami

mini pavlove z pistacjami

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejne bezowe wypieki, ale w wersji mniejszej i "skromniejszej" niż te piętrowe, które piekłem ostatnio. Ktoś na informację o tym, że zamierzam wykorzystać pistacje do słodkiego wypieku, był w lekkim szoku i osłupieniu; - przecież one są słone. Tak! I jak ten smak wspaniale komponuje się ze słodyczą bezy i delikatnym puszystym kremem na bazie mascarpone... Przekonajcie się sami! :)
bezy (6 sztuk):
180 g cukru
3 białka jaj
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie gładka i sztywna, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny. Miksować jeszcze przez kilka minut. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać masę bezową tworząc pośrodku wgłębienia. Piec w 180 º C przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ºC i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
krem:
250 g serka mascarpone
200 ml kremówki 36%
100 g białej czekolady
odrobina zielonego barwnika (opcjonalnie)
pistacje
Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Następnie wymieszać na gładką masę. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać masę z czekoladą i dokładnie połączyć. Krem wyłożyć na bezy. Całość dekorować posiekanymi pistacjami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/06/mini-pavlove-z-pistacjami.html