ßßß Cookit - przepis na Bezy z nutellą

Bezy z nutellą

nazwa

Wykonanie

Ponieważ wiosna już za pasem,
nadszedł czas na pozbywanie się zimowych zapasów.
W mojej zamrażarce znalazłam mnóstwo białek i owoców.
Na pierwszy ogień poszły białka.
Uszczęśliwiłam rodzinę bezami w różnych wersjach.
Prezentują się uroczo, mają lekki zapach i smak orzechowy,
ale są dosyć słodkie, dlatego proponuję by były dodatkiem do innych deserów.
Składniki:
2 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki nutelli w temp. pokojowej
Sposób wykonania:
Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.
Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.
Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/03/Bezy-z-nutella.html