ßßß Cookit - przepis na Pavlova w pucharkach i zmagań z szydełkiem ciąg dalszy

Pavlova w pucharkach i zmagań z szydełkiem ciąg dalszy

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu zmagam się z robótkami szydełkowymi, co nie jest tajemnicą dla stałych bywalców na blogu. Jakieś trzy tygodnie walczę z chustką wg wzoru "Virus Tuch". Praca idzie mi dość wolno, bo nie mam zbyt wiele czasu na dzierganie. Dziękuję bardzo Irence z bloga "Babuchowe robótki" za chęć pomocy zagubionej owieczce, jaką jeszcze jestem w kwestii szydełkowania. Oczywiście jak na łasucha przystało, zmagania z chustką umilam sobie różnymi deserami, tym razem była to Pavlova w pucharku. Efekty- zarówno szydełkowania jak i ciągłej potrzeby podjadania widoczne są na zdjęciach.
Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje:
Bezy:
2 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3 łyżki cukru
Pozostałe:
200ml śmietanki
100g mascarpone
owoce do dekoracji
Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie już ubita na sztywno, łączymy ją z mąką i sokiem cytrynowym. Z piany formujemy na papierze do pieczenia malutkie beziki. Wkładamy je do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni. Czas pieczenia zależy od wiekości- ja piekłam swoje ok. 50 minut. Śmietankę ubijamy. Dodajemy serek, gdy będzie już ubita i mieszamy. Wkładamy do pucharków na zmianę bezy, krem, owoce. Gotowe!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/09/pavlova-w-pucharkach-i-zmagan-z.html