ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo migdałowe

Ciasto czekoladowo migdałowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Książka ma już ponad 20 lat, a za mną mnóstwo wypróbowanych z niej przepisów.
Ciasto ucierane i bardzo łatwe w wykonaniu. Przypomina trochę biszkopt, ale jest o wiele wilgotniejsze. Ciasto czekoladowe to ulubiony wypiek moich dzieci. To ciasto pachnie pomarańczą, ale również dobrze można dodać do niego otartą skórkę z cytryny jak w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciasto czekoladowo migdałowe
Składniki: na podłużną foremkę o długości 30 cm
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
180 g cukru
70 g masła, roztopionego
100 g mąki
100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
100 g gorzkiej czekolady, utartej
szczypta soli
starta skórka z jednej pomarańczy
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka cynamonu
migdały do posypania
Ganache, tutaj przepis
Wykonanie:
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
Wymieszaj mąkę, utartą czekoladę migdały. Delikatnie połącz z masą jajeczną.
Wyłóż masę do natłuszczonej i obsypanej bułką formy, wygładz.
Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz w formie.
Zrób ganache i pokryj nim ciasto , a natępnie polyp migdałami.
Polecane przepisy
Ciasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku
Czekoladowo serowe brownie z masłem orzechowym
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-czekoladowo-migdalowe