Wykonanie
Przepis na ciasto
czekoladowo migdałowe pochodzi z mojej pierwszej książki z wypiekami pod tytułem “Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”. Książka ma już ponad 20 lat, a za mną mnóstwo wypróbowanych z niej przepisów.
Ciasto ucierane i bardzo łatwe w wykonaniu. Przypomina trochę
biszkopt, ale jest o wiele wilgotniejsze. Ciasto
czekoladowe to ulubiony wypiek moich dzieci. To ciasto pachnie
pomarańczą, ale również dobrze można dodać do niego otartą
skórkę z cytryny jak w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciasto
czekoladowo migdałoweSkładniki: na podłużną foremkę o długości 30 cm5
jajek,
białka i
żółtka oddzielnie180 g
cukru70 g
masła, roztopionego100 g
mąki100 g
mąki migdałowej lub zmielonych
migdałów100 g
gorzkiej czekolady, utartejszczypta
solistarta skórka z jednej
pomarańczy1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
cynamonumigdały do posypaniaGanache, tutaj przepisWykonanie:Ubij
białka na sztywno z odrobiną
soli.Utrzyj
żółtka z
cukrem i
wanilią na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z ubitymi
białkami.Wymieszaj
mąkę, utartą
czekoladę migdały. Delikatnie połącz z masą jajeczną.Wyłóż masę do natłuszczonej i obsypanej
bułką formy, wygładz.Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz w formie.Zrób ganache i pokryj nim ciasto , a natępnie polyp
migdałami.
Polecane przepisyCiasto
czekoladowe – 10 minut w piekarniku
Czekoladowo serowe brownie z
masłem orzechowym