ßßß
Nie dawno upiekłam ciasteczka z daktylami i sezamem, które niestety szybko się skończyły. Pora więc na następną rundę tym razem ciasteczka z masłem orzechowym, orzechami arachidowymi i nieodzowną czekoladą.
Tym razem zrobiłam podwójną porcję. Jedną schowałam w zamrażalniku w razie braku czasu na wykombinowanie coś słodkiego do kawy w moim zapracowanym tygodniu, a drugą upiekłam od razu. Ni muszę dodawać, że wszelki ślad po nich już zaginął.
Składniki: na 30 ciasteczek130 g masła, miękkiego2 dl cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka4 dl mąki1 dl masła orzechowe50 g orzeszków ziemnych (arachidowych)100 g czekoladyWykonanie:Wymieszaj żółtka z cukrem. Dodaj miękkie masło, masło orzechowe, proszek do pieczenia i mąkę.Posiekaj z grubsza orzeszki ziemne i czekoladę i dodaj do ciasta.Zagnieć lekkie kruche ciasto. Zrób rulon o średnicy 4-5 cm, owin w folie włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub na noc. Ciasto można z powodzeniem zamrozić.Dobrze schlodzone ciasto pokrój na talarki o grubości do 1 cm plastry , ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz ciasteczka w piekarniku na 160 ° C (termoobieg) przez 15-20 minut.Polecane przepisyKokosowe piramidki z cytrynową nutąKruche ciasteczka z daktylami i sezamemUcierane ciasto czekoladowe z daktylamiMaślane ciasteczka z malinowym dżemem