ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe dalmatyńczyki

Ciasteczka czekoladowe dalmatyńczyki

nazwa

Wykonanie

Filip zaprosił dzisiaj swoich przyjaciół do zabawy. Na dzień przed ich przyjściem zapytał co dobrego upieczemy na deser . Małe dzieci lubi czekoladę, więc wybór padł na małe czekoladowe ciasteczka, które moje dziecko nazwało pieszczotliwie dalmatyńczykami .
W trakcie tworzenia tego wpisu niewiele juz zostało tych czekoladowych dobroci na talerzu. Na szczęście zdąrzyłam zrobić zdjęcia. Wpis bez zdjęć, to nie wpis!
Moje ciastka czekoladowe wyszły nieco bardziej miękkie i płaskie niż oryginał ale nie mniej smakowite, a poza tym zostały ochrzczone na czekoladowe ciasteczka dalmatyńczyki!
Składniki:
50 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady lub białej
1oo g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczke ekstraktu waniliowego
200 g mąki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 dl cukier puder
Wykonanie:
Roztop masło i czekoladę w kąpieli wodnej i pozostaw do wystygnięcia.
Ubij jaja z wanilią, cukrem i wymieszaj z mieszanką czekoladową.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dodaj do ciasta. Wstaw masę do lodówki aby dobrze stężała.
Kiedy ciasto jest dostatecznie zmarznięte kręć małe kulki i obtaczaj cukrem pudrem.
Piecz ciasteczka czekoladowe w 200 º C, około 10 minut.
Upieczone ciasteczka czekoladowe mają suche, chrupkie obrzeża ale nieco miękki środek. Ciasteczka muszą ostygnąć przed spożyciem.
Polecane przepisy
Kruche ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną
Maślane ciasteczka z malinowym dżemem
Kokosowe piramidki z cytrynową nutą
Sezamowe ciasteczka pieguski
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasteczka-czekoladowe-dalmatynczyki