Wykonanie
Składniki:40 g
drożdzy550 g
mąki1 łyżeczka
solipół szklanki
mleka1 duże
jajko2 łyzki
masła5 łyzek
wody7 łyzek
cukruzółtkokruszonka( 2 łyzki
mąki, 3 łyzki
cukru, 1 łyzka
masła)Wykonanie:
Drożdze rozetrzeć z łyżka
cukru, zalać ciepłym
mlekiem i rozmieszać z trzema łyzkami
mąki, Zostawić do wyrośniecia.Do miski wsypać
mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośniety rozczyn,
jajko rozmącone z 3 łyzkami
cukru,
sól, rozpuszczone ciepłe
masło i
wodę.Zagnieść ciasto, aż zaczna pokazywać sie pecherzyki powietrza , następnie zostawić do wyrośniecia.Jeszcze raz zagnieść
ciastoi podzielić je na 3 cześći. Z każdej formować wałki , równej długości i zapleść z niej warkocz. Końce połaczyc i podwinąć pod spód,
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowanej tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośniecia. Nastepnie posmarować wierzch
zółtkiem i posypać kruszonką.Piec ok 20-30 min w 180 stopniach C .