Wykonanie
Tłustoczwartkowa klasyka. Najsmaczniejsze pączki to oczywiście te z nadzieniem różanym i lukrem :-). W poniższym przepisie zebrałam to, co w pączkach lubię najbardziej: stabilne ciasto na jajkach i delikatność pączków wykonanych na żółtkach. Ciasto jest luźne, ale takie być powinno -
mąką podsypujmy tylko w razie konieczności. Pączki wychodzą przepyszne i na przysłowiowym jednym pączku ciężko będzie Wam poprzestać... To może być od dzisiaj Wasz ulubiony przepis :-).Składniki na około 34 sztuki:800 g
mąki pszennej + około 50 - 70 g do podsypywania14 g
drożdży suchych lub 28 g
drożdży świeżychpół łyżeczki
soli100 g drobnego
cukru do wypieków1,5 szklanki
mleka4 duże
jajka2
żółtka100 g
masła, roztopionego3 łyżki ekstraktu z
cytryny lub
pomarańczy *Dodatkowo:
konfitura z róży do nadziania**
lukier lub
cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony
mąką blat. Rozwałkować na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki (można je w tym momencie nadziać
konfiturą różaną). Odkładać je na stolnicę oprószoną
mąką, ponownie przykryć i odstawić do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać
konfiturą różaną przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki do nadziewania pączków, jeśli nie nadzialiście ich podczas formowania.Jeszcze ciepłe polukrować.
Lukier:1 szklanka
cukru pudru3 łyżki gorącej
wodyCukier puder utrzeć z
wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek
wody lub
cukru. Do pączków na zdjęciach użyłam rzadkiego lukru. Ilość lukru na tą ilość pączków prawdopodobnie trzeba będzie podwoić.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: w maszynie wyrabiać ciasto tylko z połowy składników, ze wzg na dużą ilość ciasta.* Zamiast można dodać 50 ml
wódki,
rumu lub
spirytusu.**
Konfitura różana z
płatków lub
owoców róży bywa rzadka, warto ją wymieszać z
marmoladą różaną twardą, a także zmiksować blenderem, by bez problemu przechodziła przez tylkę do nadziewania pączków.Smażysz pączki po raz pierwszy? Koniecznie przeczytaj jak zrobić to perfekcyjnie ! Z notki dowiesz się
między innymi jakich błędów nie popełniać, jak prawidłowo nadziewać pączki i jakiego użyć tłuszczu do smażenia.Smacznego :-).