Wykonanie
Drożdżowe babeczki
cytrynowe to kolejna propozycja na małe słodkości, które mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z
ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa, nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością
masła i
cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i
skórki z cytryny oraz
lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo ciasto nie jest zbyt mocno słodkie, więc nie należy rezygnować z lukru.Z poniższego przepisu przygotowałam 6 babeczek w formie na muffiny (można do pieczenia wykorzystać małe foremki na babeczki).
Składniki:CIASTO160g
mąki pszennej60ml
mleka40g
masła35g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)2
żółtka10g
drożdżyskórka otarta z
cytryny1-2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soliLUKIER100g
cukru pudru1 łyżka gorącej
wody1-2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką
cukru, dodać lekko podgrzane
mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki
mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-
masło roztopić, ostudzić-
żółtka utrzeć z resztą
cukru na puszystą masę- z umytej i wyparzonej
cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok-
mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z
żółtek, szczyptę
soli,
skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki
soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno
cytrynowe), składniki wymieszać- ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione
masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski- miskę z
ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości- foremki na babeczki lub - tak jak u mnie - formę na muffiny wysmarować
masłem i lekko oprószyć
mąką- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części- z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki
- formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut)- formę z wyrośniętym
ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, piec przez 20-30 minut do zrumienienia- babeczki mocno wyrosną ponad foremki- upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, ostudzić- przygotować
lukier:
cukier puder rozetrzeć z 1 łyżką gorącej
wody i z 1-2 łyżkami
soku z cytryny- gotowym lukrem polać babeczki- jeśli
lukier jest zbyt rzadki, dodać
cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę
wody lub
soku z cytryny- udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem- babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko w piekarniku