ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Faszerowana papryka drugi raz gości na moim blogu. Tym razem nie z ryżem, a z kaszą jaglaną. Sposób nakładania farszu pozostanie ten sam, zmieniłam jednak całkowicie zawartość pozostałych składników. Rzeczą, która najbardziej mnie urzekła, było dodanie kminku. Zapach całości nie tylko pięknie rozszedł się po całym mieszkaniu, ale również świetnie uzupełnił smak całości.
Potrzebne składniki to :
150 g kaszy jaglanej
5 średnich świeżych papryk (najlepiej w różnych kolorach)
35 dag mięsa mielonego (tyle kupiłam, ale 25-30 spokojnie wystarczy)
2-3 pomidory (w końcu użyłam dwóch)
koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 g rodzynek
łyżeczka masła
oliwa do smażenia
pęczek koperku (połowa)
Suszone przyprawy :
Papryka słodka (1 łyżeczka), papryka chili (1 łyżeczka), kminek otarty (1 łyżeczka), oregano (2 łyżki).
Zaczynamy od ugotowania kaszy według instrukcji na opakowaniu, czyli 150 gram kaszy zalałam 300 ml wody i gotowałam na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę i ugotuje się. Dodać należy jeszcze w trakcie łyżeczkę masła. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliła. Trwa to około 15 minut. Odstawiamy ją z palnika, by przestygła.
Reklama
Kolejną czynnością jest pokrojenie w drobną kosteczkę cebuli i czosnku, które następnie podsmażamy na około 2 łyżkach oleju/oliwy. Kiedy już się podsmażą, dodajemy po jednej łyżeczce obu papryk w proszku i kminku. Całość razem smażymy jeszcze przez jakąś minutę, dwie i łączymy z kaszą.
Przechodzimy teraz do mięsa mielonego, które również podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy. Kiedy już się zarumieni, dodajemy pomidory pokrojone w kosteczkę – tutaj UWAGA. Pomidory myjemy, parzymy, obieramy ze skórki. Wykrawamy zielone, a następnie część z nasionami, którą nad patelnią przetrzemy przez sito – czyli będziemy mieli w potrawie pomidory bez pestek, a cały miąższ zachowamy.
Zatem smażymy mięso z pomidorami, a na koniec odlewamy nadmiar wody.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą razem w jednej dużej misce i starannie mieszamy dodając oregano, 2 łyżki koncentratu pomidorowego i pokrojone drobniej rodzynki.
Pozostało nam już tylko umyć i osuszyć papryki. Odcinamy górę, ale tak aby trzymał nam się dalej ogonek. Wykrawamy białe włókna z wewnątrz. Kolejna UWAGA – dobrze by było abyś już w sklepie zwróciła uwagę na to czy papryki, które wybrałaś, „stoją”. Jeżeli nie, lub nie do końca, nie przejmuj się – możesz delikatnie odciąć cosik ze spodu, ale uważaj, aby nie zrobić dziury na wylot, bo wypadnie farsz 😉
Ostatnia czynność – nakładamy ciasno farsz do środka i przykrywamy „kapelusikiem”
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C na około 35 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
I w taki oto sposób mamy gotowe faszerowane papryczki.
Wzorek na talerzu wykonałam za pomocą octu balsamicznego.
Źródło:http://bettycook.pl/2013/05/papryka-faszerowana-kasza-jaglana