ßßß Cookit - przepis na Zupa z papryki

Zupa z papryki

nazwa

Wykonanie

To taka letnio - jesienna zupa. Kolorowa, w barwach września, rozgrzewająca i pyszna. I każdy może ją sobie zrobić a potem podać pełny, pachnący talerz na smaczny obiad.
składniki:
6 niedużych ziemniaków
1 litr bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego (jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco wody)
po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (można dać jeden rodzaj, ale zupa będzie mniej kolorowa)
1 duży pomidor
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1-2 ząbki czosnku
1 cebulka
1 łyżeczka listków świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 - 2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce śmietany na porcję
sposób przygotowania: Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrałam i posiekałam. Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę. Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, usunęłam pestki a miąższ posiekałam. W garnku rozgrzałam oliwę, zeszkliłam na niej cebulę, dodałam czosnek i ziemniaki, podsmażyłam. Następnie wsypałam mieloną papryką oraz mąką i smażyłam przez chwilę mieszając, po czym zalałam bulionem i gotowałam na małym ogniu aż ziemniaki były miękkie. Wtedy dodałam pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotowałam jeszcze kilka minut aż papryka zmiękła, doprawiłam koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podałam z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/09/zupa-z-papryki.html