Wykonanie
Składniki na 3 średnie
spody:25 g świeżych
drożdży lub 1 łyżka suchych (12 g)1,5 szklanki ciepłej
wodyok. 4 szklanki
mąki pszennej (niecałe)1 łyżka
oliwy z oliwek3/4 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
soliWykonanie:
Drożdże suche rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 – 10 minut, a jeśli użyjecie
drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn.
Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy
drożdże i
sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając
oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować
spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.Na spód wyłożyć
sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 – 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej.
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.SMACZNEGO !!!