Wykonanie
Składniki:Ciasto naleśnikowe:2 szklanka
mleka2 szklanka
mąki2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
cukru1 łyżeczka
olejuolej do smażeniaFarsz
szpinakowy:500 g
szpinaku mrożonego lub świeżego150 g
sera feta (ok. pół kostki)1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłaprzyprawy do smaku:
pieprz,
bazylia,
oregano,
papryka słodkaWykonanie:Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy
mleko, wbijamy
jajka , dodajemy
sól,
cukier,
olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy
mąkę. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię
olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły.Przygotowujemy farsz do naleśników.
Cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle aby je zeszklić. Jeżeli używamy
świeżego szpinaku to go myjemy, osuszamy i kroimy, i dodajemy do
cebuli. Jeżeli jest to
szpinak mrożony dodajemy go bez wcześniejszego rozmrażania. Smażymy tak długo aż
szpinak stanie się miękki, po czym dodajemy pokrojony
ser feta. Dusimy na małym ogniu aż składniki się ze sobą połączą. Doprawiamy
przyprawami do smaku i zdejmujemy z ognia.Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w rulon. Naleśniki doskonale smakują polane
śmietaną, lub
sosem czosnkowym.