ßßß


SKŁADNIKI:2 główki młodej , ale już dość zbitej kapusty2 pęczki koperku2 marchewki1 pietruszkalistek laurowypęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem4 żeberka20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska)sól, pieprzprzecier pomidorowy1 łyżka olejuWYKONANIEŻeberka płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu.

Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw.
Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając.W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś lubi bardziej winne można dodać świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.