Wykonanie
Bigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z
młodej pachnącej
koperkiem kapusty. Przepis na bigosik z
żeberkami ,
kiełbaską i
koperkiem- Pychota.



SKŁADNIKI:2 główki
młodej , ale już dość zbitej
kapusty2 pęczki
koperku2
marchewki1
pietruszkalistek laurowypęczek
cebulki szalotki ze
szczypiorkiem4
żeberka20 dag
cienkiej kiełbasy ( u mnie
podwawelska)
sól,
pieprzprzecier pomidorowy1 łyżka
olejuWYKONANIE
Żeberka płuczemy wkładamy do garnka i zalewamy
wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę,
pietruszkę i
cebulkę, listek. Gotujemy na małym ogniu.


Kapustę szatkujemy. Połowę
koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych
żeberek i warzyw.


Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając.W tym czasie
kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać
pieprz. Gotujemy do miękkości
kapusty. Odkrywamy, by wyparowała
woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego
koperku. Na koniec dodajemy ok. pół szklanki
przecieru pomidorowego. Jeśli ktoś lubi bardziej
winne można dodać świeże
pomidory lub
koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.