Wykonanie
Dziś kolejny przepis inspirowany kuchnia rosyjską - duszone
żeberka w warzywach. Zauważyłam, że w rosyjski przepisać często pojawiają się
ziemniaki duszone w sosie z potrawy. Bardzo praktyczna metoda, a
ziemniaki wychodzą pyszne. Można użyć innego
mięsa niż
żeberka - nada się każdy gatunek do duszenia. Potrawa ma swojski, domowy smak. Idealny comfort food na jesień.Składniki na 2-3 porcje:1 kg
żeberek5-6 dużych
ziemniaków2 duże
marchewki1
pietruszka1/4 małej dyni (ok. 250 g)1
czerwona cebula1 biała
cebulapół szklanki
przecieru pomidorowegonatka pietruszkiliść laurowymajeraneksól,
pieprzmasłoolejMięso pokroić na kawałki, tak żeby w każdym znajdowało się 1
żeberko posolić, doprawić
pieprzem i podsmażyć na
oleju aż zbrązowieje. Dodać
przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 5 minut, zalać
wodą żeby
mięso było przykryte i dusić do miękkości.
Marchew i
pietruszkę pokroić w słupki,
cebulę i
ziemniaki w ćwiartki lub ósemki, a
dynię w kostkę i podsmażyć na
maśle żeby powstała chrupka skórka.
Marchew,
pietruszkę i
dynię dodać do
mięsa i dusić 15-20 minut, następnie dodać
ziemniaki i
przyprawy i dusić aż warzywa będą miękkie a
dynia rozpadnie się zagęszczając sos. Podawać posypane
natką pietruszki.