Krewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TUW tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami.SKŁADNIKI:Porcja dla dwóch osób.15 krewetek2 łyżki masła2 ząbki czosnkutrochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań)50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)sól, pieprz do smakułyżka posiekanej natki pietruszkibagietka,WYKONANIE:Krewetki obieramy z pancerza, głowy i jelita Sposób oczyszczania TU .Na patelnię dajemy łyżkę masła, wrzucamy obrane krewetki.Smażymy na małym ogniu z jednej strony przez około 2 minuty.Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chilii.Przekładamy krewetki na drugą stronę, smażymy 1 minutę.Następnie podlewamy krewetkiwinem i lekko odparowujemy płyn.Dodajemy pozostałą łyżkę masła, natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami z bagietki. Dekorujemy talerz ćwiartkami cytryny.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.