ßßß Cookit - przepis na Krewetki na białym winie z chili

Krewetki na białym winie z chili

nazwa

Wykonanie

Lekkie danie na letnie dni i nie tylko.
Wcześniej nie byłam przekonana do owoców morza, a zwłaszcza krewetek. Odkrycia smaku dokonałam będąc w Londynie, gdzie w jednej z tamtejszych restauracji zjadłam przepysznie podane, właśnie w takiej postaci, krewetki
Są przepyszne!
Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare (owoce morza) i ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. A więc tylko zajadać!!!
Potrzebujemy:
krewetki
1 papryczka chili o dowolnej ostrości
2 duże ząbki czosnku
100 ml białego wina
2 łyżki masła
olej rzepakowy
świerza natka pietruszki
cytryna
pieprz i sól
Na początek obieramy i czyścimy krewetki. Pozbywamy się twardej skorupki, ucinamy ogon i nacinamy wdłuż wyciągając jelito.
Wyczyszczone krewetki płuczemy w czystej wodzie i sparzamy wrzątkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do lodowki na 15 minut.
W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Papryczkę kroimy na cienkie paseczki, a czosnek w plasterki. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy niedużo oleju. Smażymy krewetki około 1 minuty, dorzucamy papryczkę i czosnek, a po chwili dodajemy masło i nadal podsmażamy mieszając składniki. Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny i wlewamy wino. Smażymy jeszcze około 1 minuty i dodajemy poszatkowaną pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotowe.
Wykładamy na talerze i zajadamy z bagietką.
Smacznego
Zapraszam również po inne przepisy:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/wytrawnie/krewetki-na-bialym-winie-z-chili