Wykonanie
Lekkie danie na letnie dni i nie tylko.
Wcześniej nie byłam przekonana do
owoców morza, a zwłaszcza
krewetek. Odkrycia smaku dokonałam będąc w Londynie, gdzie w jednej z tamtejszych restauracji zjadłam przepysznie podane, właśnie w takiej postaci,
krewetkiSą przepyszne!
Krewetki są bogatym źródłem
białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu. Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare (
owoce morza) i
ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. A więc tylko zajadać!!!Potrzebujemy:
krewetki1
papryczka chili o dowolnej ostrości2 duże ząbki
czosnku100 ml
białego wina2 łyżki
masłaolej rzepakowyświerza
natka pietruszkicytrynapieprz i
sólNa początek obieramy i czyścimy
krewetki. Pozbywamy się twardej skorupki, ucinamy ogon i nacinamy wdłuż wyciągając jelito.Wyczyszczone
krewetki płuczemy w czystej wodzie i sparzamy wrzątkiem. Skrapiamy
sokiem z cytryny i wkładamy do lodowki na 15 minut.W
między czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Papryczkę kroimy na cienkie paseczki, a
czosnek w plasterki. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy niedużo
oleju. Smażymy
krewetki około 1 minuty, dorzucamy papryczkę i
czosnek, a po chwili dodajemy
masło i nadal podsmażamy mieszając składniki. Następnie dodajemy kilka kropli
soku z cytryny i wlewamy
wino. Smażymy jeszcze około 1 minuty i dodajemy poszatkowaną
pietruszkę, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i gotowe.Wykładamy na talerze i zajadamy z
bagietką.
SmacznegoZapraszam również po inne przepisy: