ßßß Cookit - przepis na Naleśniki ze szpinakiem, szynką i gorgonzolą | do-eat-yourself.pl

Naleśniki ze szpinakiem, szynką i gorgonzolą | do-eat-yourself.pl

nazwa

Wykonanie

cze 11th Naleśniki ze szpinakiem, szynką i gorgonzolą
Dziś propozycja dla tych, którzy od naleśników na słodko wolą konkrety:
Przepis na naleśniki na serwatce użyte w tym daniu znajdziecie w poprzednim wpisie. A co do farszu, składa się on z:
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 50 g drobno posiekanej szynki szwarcwaldzkiej,
- 100 g gorgonzoli,
- szczypty soli,
- garści ziaren słonecznika.
Szpinak rozmrażamy na wolnym ogniu, odlewamy nadmiar wody, dorzucamy szynkę, gorgonzolę pokrojoną w kostkę oraz słonecznik. Doprawiamy solą i na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, czekamy, aż farsz znów będzie bardzo gorący a ser się rozpuści, tworząc pyszny sos.
Usmażone naleśniki wypełniamy farszem, składamy na pół i układamy po dwa na patelni, krótko opiekając z dwóch stron. Naleśniki te są bardzo syte; porcja wystarcza na przygotowanie 4 naleśników czyli obiadu dla dwóch osób. Smacznego!
Źródło:http://do-eat-yourself.pl/?p=872