Wykonanie
To będzie pożegnanie z
kurkami.
Kurki, piękne i
barwne grzyby, które wnoszą klimat lasu do kuchni.Są doskonałe i z pastą, i w tarcie, ale to wszystko już było.Poza tym, są tak ładne, że szkoda gubić ich urok w
masie makaronu i wypełnieniu
śmietanowo - jajecznym tarty.Postanowiłam wykreować
kurki na
absolutnego bohatera i pozwolić im być na pierwszym planie.TARTINKI Z
KURKAMITartinki są bardzo łatwe do przygotowania, pod warunkiem, że mamy
kurki.Składniki tartinek:
kurkicebulaserek kozi, najlepiej kozi fromagechlebek wiejski z ziarnami,
bagietka rustykalna, albo
bagietka pszenna
natka pietruszki posiekana
oliwa,
masło do smażenia
sól,
pieprzWykonanie:Na patelni, na odrobinie
oliwy, podsmażyłam
cebulę na lekko złoty kolor. Wrzuciłam oczyszczone
kurki, smażyłam, a pod koniec dodałam odrobinę
masła. Doprawiłam
solą i
pieprzem.W tym samym czasie pokroiłam
bagietkę na kawałki i lekko je opiekłam.Posmarowałam każdy kawałek
bagietki kozim serkiem, ułożyłam
kurki z kawałkami
cebuli na wierzchu i posypałam posiekaną
pietruszką.Tartinki są doskonałe na lunch, na kolację, do
piwa czy
wina.