Wykonanie
Ciągle w temacie produktów sezonowych. Proponuję Wam przygotowanie deseru, a właściwie ciasta, do którego wykorzystałam
rabarbar, czyli warzywo.Tak, tak,
rabarbar to warzywo, a nie
owoc, gdyż to co jest jadalne to ogonki liściowe.Inspiracją dla mnie był przepis
Magdy Gessler. Wykonanie go nie należy do najprostszych, ale myślę, że efekt końcowy jest wart wysiłku.
Rabarbar pod
bezą2kg
rabarbaru, 200g
cukruSpód:300g
mąki, 200g
masła, 1
jajko, 100g
cukru, 1 łyżka
wody, szczypta
soliKrem
mleczny:400ml
mleka, 80g
cukru, 4 łyżeczki
mąki tortowej, 8 dużych
żółtekBeza:8
białek i tyle samo wagowo
cukru pudru (1 duże
białko waży ok.33g)Umyty
rabarbar pokrój na małe kawałeczki, dodaj
cukier, wymieszaj i wstaw do lodówki.Przygotuj krem: ubij
żółtka z
cukrem, dodaj
mąkę i znowu ubij, a w międzyczasie zagotuj
mleko. Wlej masę z
żółtek powoli do gotującego
mleka, mieszając trzepaczką tak, żeby krem był gładki, bez grudek. Kiedy zgęstnieje, zestaw z ognia.Spód:
mąkę połącz z rozdrobnionym zimnym
masłem – ja zrobiłam to ręcznie, można użyć malaksera. Dodaj
cukier,
jajko,
wodę i
sól i zagnieć ciasto tak, żeby składniki się połączyły ale nie wyrabiaj zbyt długo.Rozwałkuj i przenieś na wałku do formy pokrywając spód dość grubą warstwą.Przygotuj
bezę: ubij 8
białek z
cukrem pudrem na sztywną pianę.Rozgrzej piekarnik do 180C i podpiecz spód przez około 10 min. Wylej krem na spód, rozłóż
rabarbar na kremie, a całość zalej pianą z
białek.Piecz przez ok.50 minut w 180C.