ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem z kwaśną nutą

Drożdżówki z rabarbarem z kwaśną nutą

nazwa

Wykonanie

Nie za duże drożdżówki - do kawki idealne.
Albo na śniadanie do szklanki mleka =)
Lekka kwaśna nuta rabarbaru + domowy lukier - pyszota!
Drożdżówki wyszły bardzo lekkie, puszyste i na prawdę smaczne.
Składniki:
0,5 kg mąki
250ml mleka
1/3 kostki masła
ok 40g drożdży
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 jajka
pęczek rabarbaru
Do posmarowania:
2 żółtka + 2 łyżki mleka
Lukier:
cukier puder
woda
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego mleka z odrobiną mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie mąkę przesiewam razem z solą, dodaję jajka, cukier i wyrośnięte drożdże i resztę mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny. Rabarbar opłukuję pod wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka. Na wierzch kładę rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem. Lukier proporcje - około pól szklanki cukru pudru i 2 łyżki wody.
Do ciasta można dorzucić np rodzynki jeśli ktoś lubi.
Ja zrobiłam część porcji z rodzynkami a część bez :)
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/06/drozdzowki-z-rabarbarem-z-kwasna-nuta.html