Wykonanie
Nie za duże drożdżówki - do
kawki idealne.Albo na śniadanie do szklanki
mleka =)Lekka kwaśna nuta
rabarbaru + domowy
lukier - pyszota!Drożdżówki wyszły bardzo lekkie, puszyste i na prawdę smaczne.
Składniki:0,5 kg
mąki250ml
mleka1/3 kostki
masłaok 40g
drożdżyszczypta
soli4 łyżki
cukru2
jajkapęczek
rabarbaruDo posmarowania:2
żółtka + 2 łyżki
mlekaLukier:
cukier puderwodaWykonanie:
Drożdże rozpuszczam w 1/3 szklance ciepłego
mleka z odrobiną
mąki, mieszam dokładnie i odstawiam do wyrośnięcia w ciemne i ciepłe miejsce pod ściereczką. W tym czasie
mąkę przesiewam razem z
solą, dodaję
jajka,
cukier i wyrośnięte
drożdże i resztę
mleka. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub ręką. Odstawiam miskę do wyrośnięcia na około pół godziny.
Rabarbar opłukuję pod
wodą i kroję w małe kawałeczki - talarki. Z gotowego
ciasta drożdżowego robię drożdżówki. Ręką odrywam kawałki ciasta wielkości małego
jabłka, ręką wyrabiam rulonik a rulonik zwijam w ślimaczka. Na wierzch kładę
rabarbar i lekko dociskam. wierzch każdej drożdżówki smaruję rozbełtanym
żółtkiem z
mlekiem. Piekę około 15 minut w 180C. Po upieczeniu gdy drożdżówki lekko wystygną oblewam je lukrem.
Lukier proporcje - około pól szklanki
cukru pudru i 2 łyżki
wody.Do ciasta można dorzucić np
rodzynki jeśli ktoś lubi.Ja zrobiłam część porcji z
rodzynkami a część bez :)