ßßß Cookit - przepis na Szybkie śniadanie — tuńczyk z kaszą gryczaną

Szybkie śniadanie — tuńczyk z kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Jestem zde­cy­do­wa­nie fanem śnia­da­nia na cie­pło. Nic tak nie sta­wia na nogi, jak gorący posi­łek z rana. Nie­stety nie zawsze jest czas, aby go przy­rzą­dzić. Dzi­siaj zro­bi­łem mały kuli­narny eks­pe­ry­ment i oka­zało się, że połą­cze­nie tuń­czyka z kaszą gry­czaną sma­kuje cał­kiem nie naj­go­rzej, a do tego nie zabiera zbyt wiele czasu.
To szyb­kie śnia­da­nie można upich­cić — cho­ciaż to chyba zbyt wiel­kie słowo — w wer­sji nisko- lub wyso­ko­ka­lo­rycz­nej. Jako facet z krwi i kości wybie­ram wariant drugi, ale panie szcze­gól­nie dba­jące o linię, być może sku­szą się na wer­sję mniej kalo­ryczną. Cała róż­nica, jak łatwo się domy­śleć, tkwi w skład­ni­kach uży­tych do przy­rzą­dze­nia potrawy.
1 puszka tuń­czyka roz­drob­nio­nego w oleju (wer­sja stan­dar­dowa) lub w sosie wła­snym (wer­sja “fit” — ok. 38kcal mniej),
100g kaszy gry­cza­nej (zawar­tość 1 woreczka),
1 duża lub 2 mniej­sze cebule (dla­czego warto jeść cebulę?),
1 łyżka sto­łowa masła,
1/2 łyżeczki warzywka, sól mor­ska i cukier trzci­nowy oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz,
nać pie­truszki do przy­ozdo­bie­nia.
Kaszę gry­czaną gotu­jemy z warzyw­kiem w dwu­krot­nie więk­szej ilo­ści wody, do momentu aż wpije ją całą. Dla­czego w ten spo­sób, a nie inny pisa­łem już tutaj . Cebulę obie­ramy, kro­imy w kostkę/paseczki/talarki — co nam naj­bar­dziej odpo­wiada — i sma­żymy na roz­grza­nym na patelni maśle na złoty kolor, przy­pra­wia­jąc do smaku szczyptą soli i cukru. Do tejże patelni dosy­pu­jemy kaszę i zawar­tość puszki z tuń­czy­kiem (olej wcze­śniej odle­wamy). Pod­sma­żamy minutkę, dopra­wiamy do smaku pie­przem i poda­jemy w misecz­kach okra­sza­jąc sie­kaną zie­le­niną.
Smacz­nego! Prawda, że szyb­kie śnia­da­nie?
Szyb­kie śnia­da­nie — tuń­czyk z kaszą gry­czaną
Szyb­kie, cie­płe śnia­da­nie.
Por­cji: 2
Infor­ma­cje żywie­niowe
373 kcal
Skład­niki:
1 puszka tuń­czyka roz­drob­nio­nego w oleju
100g kaszy gry­cza­nej
100g cebuli
1 łyżka sto­łowa masła
1/2 łyżeczki warzywka, sól mor­ska i cukier trzci­nowy oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz
sie­kana natka pie­truszki
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/szybkie-sniadanie-tunczyk-kasza-gryczana