Wykonanie
Jestem zdecydowanie fanem śniadania na ciepło. Nic tak nie stawia na nogi, jak gorący posiłek z rana. Niestety nie zawsze jest czas, aby go przyrządzić. Dzisiaj zrobiłem mały kulinarny eksperyment i okazało się, że połączenie tuńczyka z
kaszą gryczaną smakuje całkiem nie najgorzej, a do tego nie zabiera zbyt wiele czasu.To szybkie śniadanie można upichcić — chociaż to chyba zbyt wielkie słowo — w wersji nisko- lub wysokokalorycznej. Jako facet z
krwi i kości wybieram wariant drugi, ale
panie szczególnie dbające o linię, być może skuszą się na wersję mniej kaloryczną. Cała różnica, jak łatwo się domyśleć, tkwi w składnikach użytych do przyrządzenia potrawy.1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w
oleju (wersja standardowa) lub w sosie własnym (wersja “fit” — ok. 38kcal mniej),100g
kaszy gryczanej (zawartość 1 woreczka),1 duża lub 2 mniejsze
cebule (dlaczego warto jeść cebulę?),1 łyżka stołowa
masła,1/2 łyżeczki warzywka,
sól morska i
cukier trzcinowy oraz świeżo mielony,
czarny pieprz,nać pietruszki do przyozdobienia.
Kaszę gryczaną gotujemy z warzywkiem w dwukrotnie większej ilości
wody, do momentu aż wpije ją całą. Dlaczego w ten sposób, a nie inny pisałem już tutaj .
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę/paseczki/talarki — co nam najbardziej odpowiada — i smażymy na rozgrzanym na patelni
maśle na złoty kolor, przyprawiając do smaku szczyptą
soli i
cukru. Do tejże patelni dosypujemy
kaszę i zawartość puszki z tuńczykiem (
olej wcześniej odlewamy). Podsmażamy minutkę, doprawiamy do smaku pieprzem i podajemy w miseczkach okraszając siekaną zieleniną.
Smacznego! Prawda, że szybkie śniadanie?
Szybkie śniadanie — tuńczyk z
kaszą gryczanąSzybkie, ciepłe śniadanie.Porcji: 2Informacje żywieniowe373 kcalSkładniki:1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w
oleju100g
kaszy gryczanej100g
cebuli1 łyżka stołowa
masła1/2 łyżeczki warzywka,
sól morska i
cukier trzcinowy oraz świeżo mielony,
czarny pieprzsiekana
natka pietruszki