ßßß Cookit - przepis na Łazanki z kapustą, grzybami i kiełbasą

Łazanki z kapustą, grzybami i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Łazanki z kapu­stą kiszoną, grzy­bami leśnymi i kieł­basą to świetna pro­po­zy­cja na łatwy do przy­rzą­dze­nia, sycący obiad. Tym razem podzielę się z Wami prze­pi­sem na pyszny farsz, bo praw­dzi­wych łaza­nek dawno już nie jadłem, nato­miast farsz łazan­kowy będzie paso­wał do każ­dego rodzaju maka­ronu.
Łazanki to jeden z wielu rodza­jów maka­ronu. Mają postać nie­wiel­kich, cie­niut­kich rom­bów, które — ugo­to­wane — można poda­wać z róż­nymi sma­ko­ły­kami: sma­żoną sło­niną, bocz­kiem czy z wymie­nio­nym powy­żej kapu­ścia­nym far­szem. Do przy­rzą­dze­nia far­szu do łaza­nek będą potrzebne nastę­pu­jące…
Składniki na farsz do łazanek
ok. 500 g kapu­sty kiszo­nej,
50 g suszo­nych grzy­bów leśnych,
1 laska kieł­basy Pod­wa­wel­skiej,
1 duża cebula,
sól mor­ska i świeżo mie­lony, czarny pieprz oraz cukier trzci­nowy,
warzywko i ewen­tu­al­nie kwa­sek cytry­nowy (do dopra­wie­nia),
1 pła­ska łyżeczka kminku,
1–2 łyżki masła (do sma­że­nia).
Suszone grzyby dokład­nie płu­czemy i nama­czamy przez co naj­mniej godzinę w nie­wiel­kiej ilo­ści wody. Powinna wystar­czyć szklanka, w pory­wach dwie. Wody w żad­nym wypadku nie wyle­wamy. Gdy grzybki już namokną, wycią­gamy je na deskę i kro­imy na kawałki wiel­ko­ści małego paznok­cia. Pokro­jone grzyby gotu­jemy w wodzie, w któ­rej nama­kały do mięk­ko­ści, lekko oso­lo­nej, przez ok. 15–20 minut. W razie potrzeby dole­wamy nie­wielką ilość wody pod­czas goto­wa­nia.
Cebulę obie­ramy i kro­imy w grubą kostkę. Sma­żymy na maśle do zru­mie­nie­nia, przy­pra­wia­jąc do smaku solą mor­ska i cukrem trzci­no­wym. Gdy cebula jest już pra­wie gotowa dorzu­camy pokro­joną w kostkę kieł­basę i pod­sma­żamy wszystko razem 2–3 minutki.
Kiszoną kapu­stę odsą­czamy na sitku z zalewy i w zależ­no­ści jak bar­dzo kwa­śne łazanki lubimy, płu­czemy ją wodą, lub też możemy ten etap zupeł­nie pomi­nąć. Ja lubię łazanki dość kwa­śne, więc zazwy­czaj kapu­sty nie płu­czę, nato­miast cza­sami zda­rza się, że jest nie­zbyt dobra w smaku. Wtedy pomaga kil­ku­krotne dokładne prze­płu­ka­nie kapu­sty wodą i doda­nie kwa­sku cytry­no­wego pod­czas spo­rzą­dza­nia far­szu.
Kapu­stę gotu­jemy do mięk­ko­ści w spo­rym ron­dlu, razem z ugo­to­wa­nymi grzy­bami i sma­żo­nymi wcze­śniej ingre­dien­cjami. Nie zapo­mi­namy dodać kminku. Jeśli potrze­bu­jemy, część wywaru z grzy­bów możemy zosta­wić sobie do jakie­goś sosu (jest bar­dzo aro­ma­tyczny), resztę wle­wamy do kapu­sty. Farsz do łaza­nek dopra­wiamy do smaku warzyw­kiem i świeżo zmie­lo­nym pie­przem, oraz kwa­skiem cytry­no­wym (jeśli potrzeba). Naj­lep­szy jest na drugi dzień (jeśli dotrwa 😉 ).
Poda­jemy z ugo­to­wa­nymi łazan­kami lub innym rodza­jem maka­ronu. Świet­nie spraw­dzi się maka­ron świ­derki (powy­żej). Smacz­nego!
Łazanki z kiszoną kapu­stą, grzy­bami leśnymi i kieł­basą
Skład­niki:
0 , 5 kg kapu­sty kiszo­nej
50 g suszo­nych grzy­bów leśnych
1 laska kieł­basy Pod­wa­wel­skiej
1 duża cebula
sól mor­ska i świeżo mie­lony, czarny pieprz oraz cukier trzci­nowy
warzywko i ewen­tu­al­nie kwa­sek cytry­nowy
1 pła­ska łyżeczka kminku
1–2 łyżki masła
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/lazanki-kapusta-grzybami-kielbasa