Wykonanie
Groch z
kaszą gryczaną i
cebulką to wybitnie prosta i jednocześnie pożywna potrawa, na długo pozostawiająca uczucie sytości. Świetnie nadaje się na śniadanie, ale po podgrzaniu, gotowana poprzedniego dnia, bo przygotowanie, mimo iż nieskomplikowane, potrafi zająć dłuższą chwilę. Coś dla jaroszy.Na pomysł przygotowania takiego jarskiego dania wpadłem całkiem niedawno, czytając o zaletach potrawy, składającej się głównie z
ryżu i
fasoli. Lista składników jest bardzo krótka.Składniki na
groch z
kaszą100-150g grochu łuskanego, suszonego,100g
kaszy gryczanej,1
cebula,
sól morska i
cukier trzcinowy (mogą być też bardziej “klasyczne” odpowiedniki),1 łyżeczka warzywka,
olej rzepakowy.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złotobrązowy kolor, przyprawiając do smaku odrobiną
soli i
cukru trzcinowego.W międzyczasie
groch dokładnie płuczemy i gotujemy w czterokrotnie większej ilości
wody. Po 5 minutach od zagotowania dosypujemy
kaszę gryczaną, łyżeczkę warzywka i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając, aż
groch z
kaszą będą miękkie i wpiją całą
wodę (ok. 15 minut). Jeśli
woda wygotowała się zanim nasiona zmiękły, dolewamy 1 szklankę i gotujemy dalej.
Po ugotowaniu
groch z
kaszą gryczaną mieszamy dokładnie ze smażoną
cebulką i podajemy w miseczkach, a do tego jakiś ciepły
napój, bo potrawa na prawdę zapycha. Z tej ilości co powyżej, nam wystarcza na śniadanie dla 2 osób. Smacznego!Jeśli podoba Ci się przepis na to proste śniadanie, przybij proszę łapkę w górę lub podziel się wrażeniami w komentarzach
Groch z
kaszą gryczaną i
cebulkąBardzo proste, pożywne i o niebanalnym smaku danie na śniadanie.Porcji: 2Informacje żywieniowe324 kcalSkładniki:10dag grochu łuskanego10-15dag
kaszy gryczanej1
cebulasól morska i
cukier trzcinowy1 łyżeczka warzywka
olej rzepakowy