ßßß Cookit - przepis na Groch z kaszą gryczaną i cebulką

Groch z kaszą gryczaną i cebulką

nazwa

Składniki

Wykonanie

Groch z kaszą gry­czaną i cebulką to wybit­nie pro­sta i jed­no­cze­śnie pożywna potrawa, na długo pozo­sta­wia­jąca uczu­cie syto­ści. Świet­nie nadaje się na śnia­da­nie, ale po pod­grza­niu, goto­wana poprzed­niego dnia, bo przy­go­to­wa­nie, mimo iż nie­skom­pli­ko­wane, potrafi zająć dłuż­szą chwilę. Coś dla jaro­szy.
Na pomysł przy­go­to­wa­nia takiego jar­skiego dania wpa­dłem cał­kiem nie­dawno, czy­ta­jąc o zale­tach potrawy, skła­da­ją­cej się głów­nie z ryżu i fasoli. Lista skład­ni­ków jest bar­dzo krótka.
Składniki na groch z kaszą
100-150g gro­chu łuska­nego, suszo­nego,
100g kaszy gry­cza­nej,
1 cebula,
sól mor­ska i cukier trzci­nowy (mogą być też bar­dziej “kla­syczne” odpo­wied­niki),
1 łyżeczka warzywka,
olej rze­pa­kowy.
Cebulę obie­ramy i kro­imy w grubą kostkę. Sma­żymy na roz­grza­nym na patelni tłusz­czu na zło­to­brą­zowy kolor, przy­pra­wia­jąc do smaku odro­biną soli i cukru trzci­no­wego.
W mię­dzy­cza­sie groch dokład­nie płu­czemy i gotu­jemy w czte­ro­krot­nie więk­szej ilo­ści wody. Po 5 minu­tach od zago­to­wa­nia dosy­pu­jemy kaszę gry­czaną, łyżeczkę warzywka i gotu­jemy dalej, od czasu do czasu mie­sza­jąc, aż groch z kaszą będą mięk­kie i wpiją całą wodę (ok. 15 minut). Jeśli woda wygo­to­wała się zanim nasiona zmię­kły, dole­wamy 1 szklankę i gotu­jemy dalej.
Po ugo­to­wa­niu groch z kaszą gry­czaną mie­szamy dokład­nie ze sma­żoną cebulką i poda­jemy w misecz­kach, a do tego jakiś cie­pły napój, bo potrawa na prawdę zapy­cha. Z tej ilo­ści co powy­żej, nam wystar­cza na śnia­da­nie dla 2 osób. Smacz­nego!
Jeśli podoba Ci się prze­pis na to pro­ste śnia­da­nie, przy­bij pro­szę łapkę w górę lub podziel się wra­że­niami w komen­ta­rzach
Groch z kaszą gry­czaną i cebulką
Bar­dzo pro­ste, pożywne i o nie­ba­nal­nym smaku danie na śnia­da­nie.
Por­cji: 2
Infor­ma­cje żywie­niowe
324 kcal
Skład­niki:
10dag gro­chu łuska­nego
10-15dag kaszy gry­cza­nej
1 cebula
sól mor­ska i cukier trzci­nowy
1 łyżeczka warzywka
olej rze­pa­kowy
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/groch-kasza-gryczana-cebulka