Wykonanie
Smażona
wątróbka z
cebulką to jedna z tych bardziej kontrowersyjnych potraw. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą, na pewno jednak nie można jej odmówić walorów zdrowotnych oraz łatwości przyrządzenia.CiekawostkaCiekaw jestem czym różniła się smażona
wątróbka z
cebulką, którą pamiętam z dzieciństwa, od tej przyrządzonej obecnie. Może tamta to była
wątróbka wieprzowa, a nie
wątróbka z kurczaka? Nie wiem jak przygotowywała
wątróbkę moja rodzicielka, ale ja wykorzystuję następujące…Składniki:200g świeżych wątróbek drobiowych,1–2 przeciętne
cebule,
mleko krowie,
mąka pszenna 650,
cukier trzcinowy i
sól morska do przyprawienia
wątróbki,
olej rzepakowy do smażenia,100g
kaszy gryczanej,Świeże
wątróbki z kurczaka płuczemy, w miarę możliwości usuwamy wszelkie błonki i żyłki i kroimy na drobne kawałki.
Wątróbkę zalewamy mlekiem tak, aby była przykryta i pozostawiamy do wymoczenia na przynajmniej godzinę. W międzyczasie
cebulę obieramy, kroimy w talarki, posypujemy niewielką ilością
cukru i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, a gdy skończymy, przesypujemy do miseczki. Gdy
wątróbka się już porządnie wymoczy, odlewamy
mleko i odciskamy
wątróbkę, po czym oprószamy ją sporą ilością
mąki pszennej i smażymy na patelni pod przykryciem, często mieszając, do bardzo lekkiego zrumienienia. Na niedużym ogniu trwa to ok. 5 min. Dosypujemy smażoną
cebulkę i pozwalamy żeby
wątróbka z
cebulką trochę się poddusiły, dosłownie dwie minutki. Na koniec doprawiamy do smaku
cukrem trzcinowym i
solą morską.Smażona
wątróbka z
cebulką nieźle smakuje z
kaszą gryczaną ugotowaną tak jak w tym przepisie oraz z dowolną surówką, np. surówką z kiszonej kapusty i marchwi, tak jak na zdjęciu.
Smacznego!
Wątróbka drobiowa to nieocenione źródło wielu witamin i mikroelementów. Smażona
wątróbka z
cebulką charakteryzuje się łagodnym wykwintnym smakiem z cierpkawą nutą słodyczy.