ßßß Cookit - przepis na Smażona wątróbka z cebulką i kaszą gryczaną

Smażona wątróbka z cebulką i kaszą gryczaną

nazwa

Wykonanie

Sma­żona wątróbka z cebulką to jedna z tych bar­dziej kon­tro­wer­syj­nych potraw. Jedni ją uwiel­biają, inni nie­na­wi­dzą, na pewno jed­nak nie można jej odmó­wić walo­rów zdro­wot­nych oraz łatwo­ści przy­rzą­dze­nia.
Cie­ka­wostka
Cie­kaw jestem czym róż­niła się sma­żona wątróbka z cebulką, którą pamię­tam z dzie­ciń­stwa, od tej przy­rzą­dzo­nej obec­nie. Może tamta to była wątróbka wie­przowa, a nie wątróbka z kur­czaka? Nie wiem jak przy­go­to­wy­wała wątróbkę moja rodzi­cielka, ale ja wyko­rzy­stuję nastę­pu­jące…
Składniki:
200g świe­żych wątró­bek dro­bio­wych,
1–2 prze­ciętne cebule,
mleko kro­wie,
mąka pszenna 650,
cukier trzci­nowy i sól mor­ska do przy­pra­wie­nia wątróbki,
olej rze­pa­kowy do sma­że­nia,
100g kaszy gry­cza­nej,
Świeże wątróbki z kur­czaka płu­czemy, w miarę moż­li­wo­ści usu­wamy wszel­kie błonki i żyłki i kro­imy na drobne kawałki. Wątróbkę zale­wamy mle­kiem tak, aby była przy­kryta i pozo­sta­wiamy do wymo­cze­nia na przy­naj­mniej godzinę. W mię­dzy­cza­sie cebulę obie­ramy, kro­imy w talarki, posy­pu­jemy nie­wielką ilo­ścią cukru i sma­żymy na roz­grza­nym tłusz­czu na złoty kolor, a gdy skoń­czymy, prze­sy­pu­jemy do miseczki. Gdy wątróbka się już porząd­nie wymo­czy, odle­wamy mleko i odci­skamy wątróbkę, po czym opró­szamy ją sporą ilo­ścią mąki pszen­nej i sma­żymy na patelni pod przy­kry­ciem, czę­sto mie­sza­jąc, do bar­dzo lek­kiego zru­mie­nie­nia. Na nie­du­żym ogniu trwa to ok. 5 min. Dosy­pu­jemy sma­żoną cebulkę i pozwa­lamy żeby wątróbka z cebulką tro­chę się pod­du­siły, dosłow­nie dwie minutki. Na koniec dopra­wiamy do smaku cukrem trzci­no­wym i solą mor­ską.
Sma­żona wątróbka z cebulką nie­źle sma­kuje z kaszą gry­czaną ugo­to­waną tak jak w tym prze­pi­sie oraz z dowolną surówką, np. surówką z kiszo­nej kapu­sty i mar­chwi, tak jak na zdję­ciu.
Smacz­nego!
Wątróbka dro­biowa to nie­oce­nione źró­dło wielu wita­min i mikro­ele­men­tów. Sma­żona wątróbka z cebulką cha­rak­te­ry­zuje się łagod­nym wykwint­nym sma­kiem z cierp­kawą nutą sło­dy­czy.
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/smazona-watrobka-z-cebulka