ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka bez panierki — stek z kurczaka

Pierś z kurczaka bez panierki — stek z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Prze­pis na pierś z kur­czaka bez panierki czyli stek z kur­czaka przyda nam się, gdy zabrak­nie bułki tar­tej i trzeba będzie zro­bić kotlety bez panierki. Ale nie tylko wtedy. Takie suche mię­sko sta­nowi fajne uroz­ma­ice­nie.
Filet z kur­czaka to wyjąt­kowo wdzięczny pro­dukt spo­żyw­czy, który daje się przy­rzą­dzać na wiele spo­so­bów. Ze względu na swój neu­tralny smak, dużo wyba­cza, więc można go przy­pra­wić na ostro, na słono, na bógwie­jak… Tak czy ina­czej, chyba naj­czę­ściej spo­ty­kaną formą jego poda­nia są kotlety z kur­czaka. Nic zresztą dziw­nego — taki kotlet jest bar­dzo pożywny. W odróż­nie­niu od niego, pierś z kur­czaka bez panierki chło­nie mniej tłusz­czu i jest znacz­nie mniej kalo­ryczna, smaży się sto­sun­kowo szybko, a nawet można gril­lo­wać ją zupeł­nie bez tłusz­czu. Choć tego aku­rat nie pole­cam — filet z kur­czaka bez tłusz­czu jest wyjąt­kowo suchy, więc odro­bina oleju, która go zwilży po pro­stu musi być.
Składniki na steki z kurczaka
2 piersi z kur­czaka,
przy­prawa do mięsa mie­lo­nego lub woło­winy,
1–2 łyżki oleju rze­pa­ko­wego.
Dodatki
Młode ziemniaczki z koperkiem
8–10 mło­dych ziem­niacz­ków,
1 łyżka masła,
pół pęczka koperku.
Mizeria z ogórków i pomidorów
1 duży pomi­dor,
1/2 ogórka,
2–3 łyżki śmie­tany 18%,
warzywko i świeżo mie­lony, czarny pieprz.
Każdą pierś z kur­czaka dokład­nie płu­czemy, zosta­wiamy do odciek­nię­cia lub osu­szamy papie­ro­wym ręcz­ni­kiem. Usu­wamy wszel­kie rze­czy, któ­rych w nich nie powinno być: błony, wtrą­ce­nia z tłusz­czu, kawa­łeczki mostka czy żeber (zda­rzają się i są potwor­nie upier­dliwe). Tak oczysz­czone filety opró­szamy porząd­nie mie­szanką przy­praw (do mie­lo­nego lub woło­winy) i jeśli chcemy, możemy je leciutko roz­bić tłucz­kiem do mięsa. Sma­żymy na nie­wiel­kiej ilo­ści tłusz­czu do moc­nego zru­mie­nie­nia. Pole­cam patel­nię gril­lową — dzięki niej pierś z kur­czaka nawet bez panierki będzie wyglą­dać atrak­cyj­nie, bo uzy­ska cie­kawą fak­turę. Odrębną kwe­stią jest, że steki będą raczej “wisieć” nad roz­grzaną powierzch­nią patelni, niż do niej przy­le­gać, więc wchłoną mniej tłusz­czu.
Jeśli cho­dzi o dodatki, to mło­dych ziem­nia­ków — pew­nie jak już wie­cie — się nie obiera. Wystar­czy oskro­bać je ze skórki nożem lub obe­trzeć szorstką myjką do naczyń pod bie­żącą wodą. Ziem­niaczki gotu­jemy do mięk­ko­ści w dość dobrze oso­lo­nej wodzie, a po odce­dze­niu, mie­szamy z łyżką masła i posie­ka­nym pęcz­kiem koperku.
Warzywa do mize­rii myjemy, osu­szamy i kro­imy w kostkę. Mie­szamy z śmie­taną i przy­pra­wiamy do smaku warzyw­kiem i pie­przem. Steki z kur­czaka i resztę “towa­rzy­stwa” poda­jemy jesz­cze gorące. Smacz­nego życzę
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/piers-z-kurczaka-bez-panierki-stek-z-kurczaka