Wykonanie
Inne (8)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (62)Kolacja (7)Obiad (24)Obiadokolacja (6)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (14)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 2, wynik: 4 , 00 na 5)Loading...
Jabłka, to w naszym obszarze geograficznym jedne z najpopularniejszych owoców. Szacuje się, że istnieje ponad 7500 kultywarów tego smacznego
owocu, żeby wymienić tu chociażby takie odmiany jak: Antonówka, Jonagored, Papierówka, Szampion, Gloster czy Reneta. Jeśli chodzi o zawartość witamin i mikroelementów w jabłkach to — tak jak w przypadku większości owoców — bida z nędzą…Procyjanidyna w jabłkachParadoks francuski, fenomen francuskiKatechiny i epikatechiny są elementami składowymi procyjanidyn (procyjanidyny to oligomery złożone z powyższych związków), więc nie będziemy poświęcać im więcej uwagi, za to skupmy się na kolejnych, interesujących nas związkach zawartych w jabłkach, jakimi są pektyny.Pektyny w jabłkachPodsumowując: pomimo, że
jabłka nie zawierają zbyt wiele witamin i pierwiastków śladowych, to warto je jeść — o ile to możliwe ze skórką i gniazdem nasiennym — ze względu na zawartość innych, korzystnych dla naszego organizmu związków chemicznych. Smacznego!Inni trafili tutaj szukającprocyjanidynyflawonoidy i pektynyZobacz podobne przepisy
Cebula i kwercetyna‹
Sałatka jarzynowa — pospolicie niezwykłaPieczone
ziemniaki z piekarnika — z
serem i
ziołami ›