Wykonanie
Inne (8)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (62)Kolacja (7)Obiad (24)Obiadokolacja (6)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (14)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...Dzisiejszy wpis będzie trochę żartobliwy, bo odkopałem pewne zdjęcie i przypomniała mi się stara historia…Dawno, dawno temu…Pewnego pięknego poranka, kiedy słonko radośnie prażyło, Waszego ulubionego “kucharza” mocno ścisnęła w dołku potrzeba przygotowania czegoś smakowitego. A, że najlepsze na świecie są słodkości, jego myśli powędrowały wprost do piekarnika i do mozolnie otrzymywanych z jego pomocą wypieków. Lampa się zapaliła — dziś będzie babka !Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że jednak nie posiadamy w domu takiego ustrojstwa jak forma na babkę, a lenistwo nie pozwala mi wyjść poza
progi swojej jaskini. A może była to po prostu presja czasu. Tak czy inaczej majsterkowanie — jak mniemam — jest drugą naturą każdego spragnionego (już, zaraz) pysznego żarcia faceta. Rozkmina była tęga, ale w końcu w moje masywne łapska wpadła tortownica i kubek od termosu. Huraaa! Za chwilę będzie forma na babkę!Przygotowałem niezgorsze ciasto. Dwukolorowe — wiecie — żeby było ładniej, bo co ładne to i smaczne. Kubek od termosu rozmontowałem, wyjmując jego plastikową część, metalową zaś umieściłem na denku tortownicy, po czym tę ostatnią zacząłem wypełniać ciastem. Zdziwienie numer dwa: kubek odpływa. Ale jak to?!Żeby przeciwdziałać narastającemu wnerwieniu, błyskawicznie zorganizowałem garść śrubek, które ostatecznie dociążyły kadłub mojego statku by ten spokojnie spoczął na dnie. Babkę z takim nadzieniem (jak na poniższym obrazku) wstawiłem do piekarnika, z niecierpliwością wyczekując końca pieczenia.
Zdziwienie numer trzy nastąpiło, gdy na dźwięk rozbrzmiewającego minutnika przypędziłem do kuchni i zajrzałem do piekarnika: gdzie są moje śrubki? Babka tak pięknie wyrosła, że ciasto doskonale wypełniło kubeczek razem ze znajdującymi się w nim śrubami, a przelotowego otworu jak nie uświadczyłem, tak nie uświadczyłem. Kubeczek z zawartością jakoś wyciąłem nożem. Niestety mój podręczny warsztat zubożał o te kilka śrubek, których nie dało się odratować.Nie próbujcie tego w domu 😉Zobacz podobne przepisy‹
Parówkowe serduszkaTort
orzechowy ›Napisano w Inne