ßßß Cookit - przepis na Bitki wie­przowe z cebulą

Bitki wie­przowe z cebulą

nazwa

Wykonanie

Bitki wie­przowe z cebulką to jedna z naj­prost­szych potraw pod słoń­cem. Przy­go­to­wuje się je rów­nie łatwo jak kotlety scha­bowe, a może nawet nieco pro­ściej.
Do przy­go­to­wa­nia naszego mię­snego spe­cjału śmiało możemy użyć schabu, więc jeśli nie chcemy się bawić w panie­ro­wa­nie kotle­tów, bitki wie­przowe będą tra­fio­nym wybo­rem.
Składniki na bitki wieprzowe z cebulą
2 pla­stry schabu (razem ok. 200 g),
2 spore cebule,
kilka łyżek mąki pszen­nej (do opró­sze­nia bitek),
sól mor­ska i czo­snek gra­nu­lo­wany oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz,
olej rze­pa­kowy (do sma­że­nia).
Dodatki “węglowodanowe”
100 g kaszy gry­cza­nej,
3–4 liście sałaty,
2–3 łyżki jogurtu natu­ral­nego,
1 lekko czu­bata łyżeczka cukru trzci­no­wego.
Przygotowujemy bitki
Schab roz­bi­jamy tłucz­kiem na dość cien­kie pla­stry. Jeśli wyjdą dużo więk­sze niż powierzch­nia dam­skiej dłoni, każdy możemy podzie­lić na 2–3 mniej­sze kawałki. W ten spo­sób będzie je łatwiej prze­wra­cać na patelni. Tro­chę się zbie­gną pod­czas sma­że­nia i staną grub­sze. Bitki wie­przowe nacie­ramy z każ­dej strony przy­pra­wami: dużą ilo­ścią suszo­nego czosnku, szczyptą soli i świeżo mie­lo­nym pie­przem w ilo­ści kilku obro­tów młynka. Na koniec schab porząd­nie opró­szamy mąką pszenną. Możemy go też w niej rów­no­mier­nie “wyta­plać”.
Smażymy bitki i cebulę
Bitki wie­przowe sma­żymy na roz­grza­nym na patelni oleju do porząd­nego przy­ru­mie­nie­nia z oby­dwu stron, prze­wra­ca­jąc od czasu do czasu. W mię­dzy­cza­sie obie­ramy cebulę i kro­imy w nie­zbyt grube talarki. Mogą być też piórka lub grub­sza kostka — co kto woli, ja zazwy­czaj pre­fe­ruję talarki, bo ład­nie wyglą­dają. Aku­rat na zdję­ciu poni­żej jest kostka, ale umówmy się, że to jed­nost­kowy przy­pa­dek.
Cebulę możemy sma­żyć dwo­jako. Możemy zdjąć z patelni pod­sma­żone bitki na oddzielny talerz, i dorzu­cić je pod koniec sma­że­nia cebuli, albo sma­żyć rów­no­cze­śnie “docho­dzące” bitki i cebulę. Jeśli patel­nia jest duża (a moja jest ogromna), zazwy­czaj nie roz­grzewa się rów­no­mier­nie na całej powierzchni — wystę­pują miej­sca cie­plej­sze i chłod­niej­sze. Na goręt­szą część wsy­pu­jemy cebulę do usma­że­nia, a na chłod­niej­szą prze­su­wamy bitki. W ten spo­sób bitki będą cały czas pod­grze­wane i będą “kru­szeć”, a tuż obok będzie się sma­żyć wyborna cebulka. Gdy ta ostat­nia już się zezłoci, ukła­damy na niej bitki i dusimy wszystko pod przy­kry­ciem przez kilka — kil­ka­na­ście minut na małym ogniu . Część cebulki warto dać na wierzch bitek, żeby dobrze “nasą­czyć” je aro­ma­tem.
Usma­żone i pod­du­szone bitki wie­przowe poda­jemy z ugo­to­waną na sypko kaszą gry­czaną i surówką zro­bioną z rwa­nej sałaty z jogur­tem natu­ral­nym i cukrem trzci­no­wym. Smacz­nego!
Por­cji: 2
Skład­niki:
2 pla­stry schabu
2 cebule
kilka łyżek mąki pszen­nej
sól mor­ska i czo­snek gra­nu­lo­wany oraz świeżo mie­lony, czarny pieprz
olej rze­pa­kowy
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/bitki-wieprzowe-cebula-kasza-gryczana-salata