Wykonanie
Bitki wieprzowe z
cebulką to jedna z najprostszych potraw pod słońcem. Przygotowuje się je równie łatwo jak kotlety schabowe, a może nawet nieco prościej.Do przygotowania naszego mięsnego specjału śmiało możemy użyć
schabu, więc jeśli nie chcemy się bawić w panierowanie kotletów,
bitki wieprzowe będą trafionym wyborem.Składniki na
bitki wieprzowe z
cebulą2 plastry
schabu (razem ok. 200 g),2 spore
cebule,kilka łyżek
mąki pszennej (do oprószenia bitek),
sól morska i czosnek granulowany oraz świeżo mielony,
czarny pieprz,
olej rzepakowy (do smażenia).Dodatki “węglowodanowe”100 g
kaszy gryczanej,3–4 liście
sałaty,2–3 łyżki
jogurtu naturalnego,1 lekko czubata łyżeczka
cukru trzcinowego.Przygotowujemy
bitkiSchab rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie plastry. Jeśli wyjdą dużo większe niż powierzchnia damskiej dłoni, każdy możemy podzielić na 2–3 mniejsze kawałki. W ten sposób będzie je łatwiej przewracać na patelni. Trochę się zbiegną podczas smażenia i staną grubsze.
Bitki wieprzowe nacieramy z każdej strony przyprawami: dużą ilością suszonego
czosnku, szczyptą
soli i świeżo mielonym pieprzem w ilości kilku obrotów młynka. Na koniec
schab porządnie oprószamy
mąką pszenną. Możemy go też w niej równomiernie “wytaplać”.Smażymy
bitki i
cebulęBitki wieprzowe smażymy na rozgrzanym na patelni
oleju do porządnego przyrumienienia z obydwu stron, przewracając od czasu do czasu. W międzyczasie obieramy
cebulę i kroimy w niezbyt grube talarki. Mogą być też piórka lub grubsza kostka — co kto woli, ja zazwyczaj preferuję talarki, bo ładnie wyglądają. Akurat na zdjęciu poniżej jest kostka, ale umówmy się, że to jednostkowy przypadek.
Cebulę możemy smażyć dwojako. Możemy zdjąć z patelni podsmażone
bitki na oddzielny talerz, i dorzucić je pod koniec smażenia
cebuli, albo smażyć równocześnie “dochodzące”
bitki i
cebulę. Jeśli patelnia jest duża (a moja jest ogromna), zazwyczaj nie rozgrzewa się równomiernie na całej powierzchni — występują miejsca cieplejsze i chłodniejsze. Na gorętszą część wsypujemy
cebulę do usmażenia, a na chłodniejszą przesuwamy
bitki. W ten sposób
bitki będą cały czas podgrzewane i będą “kruszeć”, a tuż obok będzie się smażyć wyborna
cebulka. Gdy ta ostatnia już się zezłoci, układamy na niej
bitki i dusimy wszystko pod przykryciem przez kilka — kilkanaście minut na małym ogniu . Część
cebulki warto dać na wierzch bitek, żeby dobrze “nasączyć” je aromatem.
Usmażone i podduszone
bitki wieprzowe podajemy z ugotowaną na sypko
kaszą gryczaną i surówką zrobioną z rwanej
sałaty z jogurtem naturalnym i
cukrem trzcinowym. Smacznego!
Porcji: 2Składniki:2 plastry
schabu2
cebulekilka łyżek
mąki pszennej
sól morska i czosnek granulowany oraz świeżo mielony,
czarny pieprzolej rzepakowy