ßßß Cookit - przepis na Kotlety z fasoli i jarmużu

Kotlety z fasoli i jarmużu

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis zainspirowany kuchnią Przemka . Facet naprawdę wie co robi :-) Niestety w moim ostatnio stałym nierozgarnięciu nie zakupiłam natki pietruszki i musiałam ją czymś zastąpić, więc padło na jarmuż. Kotlety wyszły świetne i szybko zniknęły :-)
Na zdjęciu widać, że mój blender niestety nie dał rady i nie uzyskałam gładkiej masy - na czarną listę do kupienia trafia końcówka miksująca do robota kuchennego!
Na 4 kotlety:
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1 garść jarmużu (użyłam rozdrobniony pakowany)
4 łyżki mąki kukurydzianej
sól
cząber
czosnek staropolski
olej roślinny do smażenia (ok 6-7 łyżek)
Fasolę odsączamy, płuczemy zimną wodą i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i rumienimy na 2 łyżkach oleju.
Fasole mieszamy z cebulą, dodajemy jarmuż oraz make kukurydzianą, solimy, doprawiamy cząbrem i czosnkiem staropolskim - wszystko razem miksujemy.
Formujemy nieduże płaskie kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (do zrumienienia).
Podajemy ze świeżą sałatą i kaszą.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2015/10/kotlety-z-fasoli-i-jarmuzu.html