Wykonanie
« Jedzenie w Japonii – kultura jedzenia przy japońskim
stoleZiemniak w nowej odsłonie – historia
ziemniaka »Niezdrowe połączenia, czyli kiepskie pary na talerzuZastanawialiście się kiedyś nad tym, czym są niezdrowe połączenia na talerzu? Bo ja w
sumie nigdy nie myślałam, czy zdrowa jest
kawa z mlekiem,
herbata z
cytryną czy
ogórek z
pomidorem i
cebulką. Po prostu zawsze było to smaczne i tyle! Nagle wielkie bum na zdrową żywność i analizy, czego z czym nie można łączyć…
Wszystko zaczęło się, jak gdzieś szumnie ktoś powiedział, że łączenie
ogórka z
pomidorem sprzyja rozwojowi nowotworów. Od lat jedzono tak samo, ale badania wykazały nowe zagrożenia. Mam do tego pewien dystans, bowiem bardziej wydaje mi się, że ważniejsze jest, jakie jemy produkty – skąd pochodzące, czy są z upraw GMO, jakimi środkami zostały pryskane (czym w ogóle były), niż to, co się z czym łączy. No to zobaczmy te niezdrowe połączenia!
Pomidory i zielone
ogórkiJak się wczytałam, to problem nie polega na tym, że chodzi i rozwój chorób, tylko to, że takie połączenie nie
daje żadnych wartości organizmowi. W ogórkach zielonych jest asmorbiniaza, która niszczy witaminę C, zawartą w pomidorach. Dlatego też duet ten dla organizmów jest bezwartościowy, ale nadal smaczny i zdrowy! Podobnie
ogórków nie powinno łączyć się z
natką pietruszki,
kapustą i
papryką .
Ciasto drożdżowe z
herbatąCiasto drożdżowe i
herbata to jedno z najlepszych połączeń! Ciasto samo w sobie posiada witaminę B1, jednak
herbata ogranicza jej wchłanianie. Do tego ogranicza ona wchłanianie żelaza, magnezu czy wapnia. Dlatego zaraz po posiłku nie powinno się pić
herbaty – najlepiej zrobić przerwę około godziny.
Herbata z
cytrynąLiście
herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Na szczęście nie jest on przez nasz organizm przyswajany, chyba że połączymy
herbatę z
sokiem nz
cytryny. Wówczas tworzy się łatwo wchłanialny związek – cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać
cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.
Kawa z mlekiemTo przede wszystkim większa ilość kalorii, chociaż
mleko 2% nie powinno za bardzo komuś zaszkodzić? Jednak kwasy zawarte w
mleku utrudniają trawienie, przez co czujemy się ciężcy i bardziej ospali. Dlatego też takie niezdrowe połączenie nie jest wskazane dla osób, które się odchudzają. Z drugiej strony,
kawa z mlekiem odpowiednia jest dla osób cierpiących na wrzody i nadkwasotę żołądka.
Pomidor z
białym seremW
pomidorze zawarte są kwasy organiczne, które niestety nie współgrają z wapniem zawartym w twarożkach. To z kolei powodować może stany zapalne stawów, gdyż tworzą się nierozpuszczalne kryształki. Jeśli od czasu do czasu skusimy się na kanapkę z
serem i
pomidorem nic się nie stanie. Jednak dla dobra naszych stawów lepiej, żeby nie był to stały element diety.Google +Bookmark the permalink .« Jedzenie w Japonii – kultura jedzenia przy japońskim
stoleZiemniak w nowej odsłonie – historia
ziemniaka »