ßßß Cookit - przepis na Niezdrowe połączenia, sprawdź, jakie produkty nie idą ze sobą w parze!

Niezdrowe połączenia, sprawdź, jakie produkty nie idą ze sobą w parze!

nazwa

Wykonanie

« Jedzenie w Japonii – kultura jedzenia przy japońskim stole
Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka »
Niezdrowe połączenia, czyli kiepskie pary na talerzu
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czym są niezdrowe połączenia na talerzu? Bo ja w sumie nigdy nie myślałam, czy zdrowa jest kawa z mlekiem, herbata z cytryną czy ogórek z pomidorem i cebulką. Po prostu zawsze było to smaczne i tyle! Nagle wielkie bum na zdrową żywność i analizy, czego z czym nie można łączyć…
Wszystko zaczęło się, jak gdzieś szumnie ktoś powiedział, że łączenie ogórka z pomidorem sprzyja rozwojowi nowotworów. Od lat jedzono tak samo, ale badania wykazały nowe zagrożenia. Mam do tego pewien dystans, bowiem bardziej wydaje mi się, że ważniejsze jest, jakie jemy produkty – skąd pochodzące, czy są z upraw GMO, jakimi środkami zostały pryskane (czym w ogóle były), niż to, co się z czym łączy. No to zobaczmy te niezdrowe połączenia!
Pomidory i zielone ogórki
Jak się wczytałam, to problem nie polega na tym, że chodzi i rozwój chorób, tylko to, że takie połączenie nie daje żadnych wartości organizmowi. W ogórkach zielonych jest asmorbiniaza, która niszczy witaminę C, zawartą w pomidorach. Dlatego też duet ten dla organizmów jest bezwartościowy, ale nadal smaczny i zdrowy! Podobnie ogórków nie powinno łączyć się z natką pietruszki, kapustą i papryką .
Ciasto drożdżowe z herbatą
Ciasto drożdżowe i herbata to jedno z najlepszych połączeń! Ciasto samo w sobie posiada witaminę B1, jednak herbata ogranicza jej wchłanianie. Do tego ogranicza ona wchłanianie żelaza, magnezu czy wapnia. Dlatego zaraz po posiłku nie powinno się pić herbaty – najlepiej zrobić przerwę około godziny.
Herbata z cytryną
Liście herbaty zawierają glin, który może przyczyniać się do choroby Alzheimera czy osteomalacji. Na szczęście nie jest on przez nasz organizm przyswajany, chyba że połączymy herbatę z sokiem nz cytryny. Wówczas tworzy się łatwo wchłanialny związek – cytrynian glinu. Należy pamiętać, aby nie dodawać cytryny, kiedy w herbacie znajdują się jeszcze jej liście.
Kawa z mlekiem
To przede wszystkim większa ilość kalorii, chociaż mleko 2% nie powinno za bardzo komuś zaszkodzić? Jednak kwasy zawarte w mleku utrudniają trawienie, przez co czujemy się ciężcy i bardziej ospali. Dlatego też takie niezdrowe połączenie nie jest wskazane dla osób, które się odchudzają. Z drugiej strony, kawa z mlekiem odpowiednia jest dla osób cierpiących na wrzody i nadkwasotę żołądka.
Pomidor z białym serem
W pomidorze zawarte są kwasy organiczne, które niestety nie współgrają z wapniem zawartym w twarożkach. To z kolei powodować może stany zapalne stawów, gdyż tworzą się nierozpuszczalne kryształki. Jeśli od czasu do czasu skusimy się na kanapkę z serem i pomidorem nic się nie stanie. Jednak dla dobra naszych stawów lepiej, żeby nie był to stały element diety.
Google +
Bookmark the permalink .
« Jedzenie w Japonii – kultura jedzenia przy japońskim stole
Ziemniak w nowej odsłonie – historia ziemniaka »
Źródło:http://odkrywcasmakow.pl/niezdrowe-polaczenia