Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone 2/3
ziemniaków ugotować, a surowe zet5zeć na tarce. Miazgę zawinąć w gazę i mocno odcisnąć nad miska. Odciśnięty sok odstawić, aby na dnie osiadła
skrobia z
ziemniaków. Zalać
wodą, a osad z dna miski dodać do odciśniętych
ziemniaków. Gdy gotowe
ziemniaki będą już miękkie, odcedzić je i zmielić. Gorące wymieszać z surowymi
ziemniakami i zagnieść na gładkie ciasto. Doprawić
sola i ulepić nieduże kluski. Jeśli ciasto jest za rzadkie i się nie lepi, dodać trochę
mąki ziemniaczanej (wystarczy łyżka). Kluski gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: