Wykonanie
Od jakiegoś czasu krąży po
sieci przepis na
ziemniaki, które są pieczone w piekarniku, ale smakują jak z ogniska. Dziś przypada umownie dzień pieczonego
ziemniaka. Umownie, bo jakoś tak nikt oficjalnie tego dnia nie ustanowił, a obchodzony jest on zawsze na początku jesieni. Bardzo często już jej pierwszego dnia czyli pod koniec tak zwanych "wykopków". W wielu miejscach dzisiaj więc to dobra data.Jeżeli ktoś ma kryzys sytuacyjny związany z
brakiem możliwości zrobienia ogniska to może sobie upiec takie w piekarniku i będą smakować podobnie. Nawet skórkę można zjeść.Składniki:-
ziemniaki-
mąka-
sólWykonanie:
Mąkę mieszamy z
solą.
Ziemniaki obieramy, myjemy i, jeszcze mokre, toczymy w
mące. Wkładamy do piekarnika. Ja miałem ok 180 stopni i piekły się trochę ponad godzinę. Generalnie co jakiś czas sprawdzamy widelcem ich miękkość.