Wykonanie
Bardzo mi zasmakował
ser koryciński, z jego pomocą możemy przygotowywać naprawdę pyszne danie, nadaje się nie tylko do kanapek. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam
ciasto francuskie zapiekane z warzywami i właśnie
serek korycińskim. Wyszło rewelacyjne w smaku,
ser idealnie się rozpuścił i nadał zapiekance aromatu i smaku.
Powiem Wam, że zrobiłam także
sałatkę, efekt za jakiś czas na blogu.Mi bardzo smakuje, jestem oczarowana jego smakiem. Ten
ser zostaje ze mną w mojej kuchni na długo. Polecam Wam spróbowanie tego
sera chociaż raz, jestem pewna, że będzie smakował.Zapraszam :-)Składniki:- opakowanie
ciasta francuskiego- pół puszki
kukurydzy- pół
papyki czerwonej i żółtej- opaowanie warzyw na patelnię - u mnie po grecku- 150 g
sera Korycińskiego "Swojskiego" z
pomidorami,
bazylią i
czosnkiem- 1 rozbełtane
jajko do posmarowania- odrobina
soli i
pieprzu- 8
pomidorków koktajlowych kandyzowanychWykonanie:Warzywa na patelnię wrzucamy na patelnię i podlewamy odrobiną
wody, tak pół szklanki wystarczy. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku.
Papryki kroimy w kostkę,
pomidorki na kawałki,
ser także w kostkę. Rozwijamy
ciasto francuskie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do miski przekładamy podgotowane warzywa,
ser,
paprykę,
pomidorki i
kukurydzę, mieszamy i rozkładamy na środku ciasta. Po obu stronach nacinamy ciasto i smarujemy rozbełtanym
jajkiem, zamykamy składając paski ciasta do góry i przyciskamy lekko palcem na górze, paski mają się ze sobą stykać. Smarujemy całe ciasto rozbełtanym
jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 40 minut, do zarumienienia. Kroimy i przekładamy na talerze, u mnie starczyło na trzy porcje, podałam ciasto z
sałatką z mieszanki
sałat, z
pomidorkami koktajlowymi,
porą,
ogórkiem kiszonym,
papryką i
jogurtem.Smacznego :-)
Ser Koryciński "Swojski" Pani Czesławy Zarzeckiej możecie kupić tutaj .