Wykonanie
Tarty to fajny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Po znakomitej tarcie lotaryńskiej przedstawiam również pyszną tartę, tym razem bez
mięsa. Do tarty możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i
mrożony szpinak.
Ciasto francuskie możemy podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 3), albo upiec w całości i podzielić dopiero na talerzu. Źródło .
1 opakowanie
ciasta francuskiegopół pęczka
szpinaku2 ząbki
czosnku250 g
sera ricotta2
jajasól,
pieprzkilka listków
bazylii (lub suszona)kilka
pomidorków koktajlowych lub 1 duży
pomidororeganoSzpinak opłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać
oliwę, podsmażyć
szpinak, aż zmięknie, ostudzić.
Ricottę wymieszać ze
szpinakiem oraz posiekaną
bazylią doprawić
solą i
pieprzem do smaku (powinien być wyrazisty). Dodać
jajka, wymieszać. Ciasto rozwinąć, rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia, lekko podwinąć boki, żeby były wyżej i nadzienie nie wypłynęło. Przełożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować na cieście. Położyć na wierzch pokrojone
pomidory, oprószyć je
oregano.Piec w 200°C przez 15 minut, a następnie skręcić temp. do 180°C i piec aż wierzch będzie ścięty ok 10-15 minut.