ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Tarty to fajny sposób na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Po znakomitej tarcie lotaryńskiej przedstawiam również pyszną tartę, tym razem bez mięsa. Do tarty możemy wykorzystać zarówno świeży, jak i mrożony szpinak. Ciasto francuskie możemy podzielić na mniejsze części (ja zrobiłam 3), albo upiec w całości i podzielić dopiero na talerzu. Źródło .
1 opakowanie ciasta francuskiego
pół pęczka szpinaku
2 ząbki czosnku
250 g sera ricotta
2 jaja
sól, pieprz
kilka listków bazylii (lub suszona)
kilka pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
oregano
Szpinak opłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak, aż zmięknie, ostudzić. Ricottę wymieszać ze szpinakiem oraz posiekaną bazylią doprawić solą i pieprzem do smaku (powinien być wyrazisty). Dodać jajka, wymieszać. Ciasto rozwinąć, rozłożyć na blaszce na papierze do pieczenia, lekko podwinąć boki, żeby były wyżej i nadzienie nie wypłynęło. Przełożyć nadzienie i równomiernie rozsmarować na cieście. Położyć na wierzch pokrojone pomidory, oprószyć je oregano.
Piec w 200°C przez 15 minut, a następnie skręcić temp. do 180°C i piec aż wierzch będzie ścięty ok 10-15 minut.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/07/Tarta-ze-szpinakiem.html