Wykonanie
Dostałam ostatnio
makaron z
mąki gryczanej.
Powiem Wam, że nigdy go nie jadłam a bardzo ciekawił mnie jego smak. Od razu postanowiłam, że zrobię
sałatkę.
Makaron gryczany jest produkowany z
mąki gryczanej i
wody źródlanej.
Makaron ten ma inny smak niż
makaron pszenny czy orkiszowy. Mi bardzo zasmakował, poza tym jest bardzo zdrowy, polecany w diecie bezglutenowej, ma mniej tłuszczu niż zwykły
makaron i dużo potasu i magnezu.Do sałatki dodałam jeszcze wiele składników, całość skomponowała się idealnie, mój ulubiony
ser koryciński, ziarenka i
pomidorki koktajlowe kandyzowane, które jakiś czas temu odkryłam i są pyszne. Do tego sos o zdecydowanym smaku, słodkość
kukurydzy i
papryki przełamana ostrością
pora. Zapewniam Was, cała gama smaków i aromatów.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- opakowanie
makaronu gryczanego Bio-Fabijańscy- 10
pomidorków koktajlowych kandyzowanych- 200 g
sera Korycińskiego "Swojskiego" z
pomidorami,
bazylią i
czosnkiem- pół
papryki czerwonej i żółtej- pół puszki
kukurydzy- kawałek
pora- 2 łyżki
sosu tatarskiego Develey- 2 łyżki prażonych ziaren Zielono Mi Ziarenkowo- 1 łyżka prażonych zieren Piekło-Niebo Ziarenkowo- 2 łyżki
jogurtu naturalnego gęstego-
sól himalajska,
pieprzWykonanie:Do garnka w
wodą wsypujemy łyżeczkę
soli himalaskiej i łyżeczkę
oliwy, zagotowujemy i wsypujemy
makaron, gotujemy około 10 minut i odcedzamy, przelewamy zimną
wodą. Wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone
papryki,
kukurydzę, pokrojone
pomidorki,
ser oraz
por. Dodajemy
sos tatarski i
jogurt, ziarenka oraz
sól i
pieprz do smaku. Mieszamy. Przechowujemy w lodówce.Smacznego :-)