Wykonanie
Bardzo lubię robic muffinki i zawsze robiłam je na słodko. Tym razem propozycja muffinek wytrawnych z
makaronem i warzywami, danie bez
mięsa. Przepis taki kombinowany, ale wyszedł rewelacyjnie. Muffinki w smaku pyszne, można je podać jako samodzielne danie, dodać
sos pieczarkowy lub
mięso. Z pewnością jeszcze z nimi pokombinuje.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
makaronu orkiszowego Reginette Fabijańscy- pół puszki
kukurydzy- pół
papryki czerownej- 250 g
pieczarek- 2
jajka- 100 g
sera żółtego- 2 łyżki
śmietany 18%-
olej rzepakowy Oleofarm-
sól,
pieprz- szczypta suszonej
bazylii i
oreganoWykonanie:
Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente, odcedzamy i przekładamy do miski.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na
oleju rzepakowym, wrzucamy do
makaronu. Dodajemy
kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę
paprykę, rozbełtane
jajka ze
śmiataną oraz
starty ser. Przyprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy do silikonowych foremek do muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyciągamy z pieca i wykładamy z foremek na talerze. Możemy podać te muffinki z surówką,
ketchupem,
sosem czosnkowym, mięsnym lub
pieczarkowym. Super sprawdzą się również na zimno.Smacznego :-)