ßßß
SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt)5 dag drożdży100 ml ciepłego mleka25 dag mąki4 łyżki masła (ok 100 g)1 jajko1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania*15 dag salami30 dag pieczarek1/2 czerwonej paprykikilka łyżek kukurydzypo 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowanypo 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka* serem polecam posypać muffinki tylko, jeśli mają być podawane na ciepło, bo ser później na zimno może zrobić się twardy1. Ciepłe mleko wlać do miski (najlepiej plastikowej) i rozpuścić w niej drożdże. Dodać masło, jajko oraz mąkę z przyprawami. Całość dokładnie wymiesza ć (rękoma lub mikserem z hakami). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce na około 30 minut.2. Pozostałe składniki drobno pokroić, pieczarki i paprykę poddusić.3. Do wyrośniętego ciasta dodać wszystkie dodatki i ponownie wymieszać. Ewentualnie posypać wierzch serem (jeśli mają być podawane na zimno lepiej tego nie robić bo ser zrobi się twardy).4. Ciasto wyłożyć do silikonowych foremek, piec ok 30 min w 180*C (grzanie góra-dół, ale gdyby wierzch się przypiekał to przełączyć tylko na dół).
Inspiracja: Szusz gotuje