ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki ze śliwką

Drożdżówki ze śliwką

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam jeszcze pyszne drożdżówki ze śliwkami, które już niestety się kończą. Te bułki chodziły za mną już od dawna, znalazłam je na blogu Ewy . Wyszły rewelacyjne w smaku, polecam je Wam. U nas szybko zniknęły, pojawiło się kilka osób chętnych do spróbowania. Szaleje w kuchni, a co tam.
Jeszcze kilka dań tworzę, będę chyba do północy działać, ale mam jutro dzień wolny więc korzystam.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 2 jajka
- 5 śliwek (ok.300g)
- cynamon na kruszonkę - 75 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Wykonanie:
Do kubeczka wkruszyć drożdże i wymieszać je z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło i je przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn z drożdży, masło, cukry, jajka i szczyptę soli. Wyrobić ciasto przez chwilę, wystarczy kilka minut. Podzielić na 10 kulek, lekko rozpłaszczyć na formę bułek. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułki, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę wymieszać ucierając je palcami, odstawić do lodówki.
Następnie w każdej bułce zrobić wgłębienie, ja zrobiłam szklanką, poukładać po połowie śliwki podzielonej na 4 części, posypać cynamonem i posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 25-30 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/drozdzowki-ze-sliwka.html