Wykonanie
Odwiedzili mnie dzisiaj znajomi z pracy. Zrobiłam pyszne ciacho, już je robiłam kilka
razy, teraz trochę je zmodyfikowałam. Dodałam ziarenka prażone z Ziarenkowa
cynamonowy raj i
borówki amerykańskie. Zamiast tradycyjnych batonów Lion dałam te z
orzechami laskowymi.Nie dałam też do ciasta
cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.Zapraszam do wypróbowania :-)Składniki:- 350 g
herbatników pełnoziarnistych - 1,5 paczki- 1 puszka masy krówkowej - 500 gMasa z batonami:- 500 g
serka mascarpone- 250 ml
śmietany kremówki- 5 batonów Lion z
orzechami laskowymi- 5 łyżeczek ziarenek
Cynamonowy Raj ZiarenkowoWarstwa śmietanowa:- 750 ml
śmietany kremówki- 3
fixy do
śmietany- 2 łyżeczki ziarenek
Cynamonowy Raj Ziarenkowo- 150 g
borówki amerykańskiejBlaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy
herbatnikami. Na
herbatniki wykładamy masę
krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą
herbatników.
Serek mascarpone,
śmietankę ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki. Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony i wsypujemy ziarenka. Mieszamy wszystko łyżką.Gotową masę nakładamy na
herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu ziarenkami i
borówkami.Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :)