ßßß Cookit - przepis na Ciasto Lion w mojej wersji

Ciasto Lion w mojej wersji

nazwa

Wykonanie

Odwiedzili mnie dzisiaj znajomi z pracy. Zrobiłam pyszne ciacho, już je robiłam kilka razy, teraz trochę je zmodyfikowałam. Dodałam ziarenka prażone z Ziarenkowa cynamonowy raj i borówki amerykańskie. Zamiast tradycyjnych batonów Lion dałam te z orzechami laskowymi.
Nie dałam też do ciasta cukru pudru, ciasto jest wystarczająco słodkie. Ciacho wszystkim smakowało i zostało jeszcze po kawałku na jutro, zaprosiłam mojego wujka, który jest wielkim smakoszem moich ciast.
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 350 g herbatników pełnoziarnistych - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion z orzechami laskowymi
- 5 łyżeczek ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżeczki ziarenek Cynamonowy Raj Ziarenkowo
- 150 g borówki amerykańskiej
Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietankę ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki. Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony i wsypujemy ziarenka. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu ziarenkami i borówkami.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/08/ciasto-lion-w-mojej-wersji.html