Wykonanie
Zrobiłam ciasto na zimno, pyszne ciasto. Zapowiedzieli się znajomi z wizytą, to trzeba podać im coś smakowitego. Nie miałam ochoty na pieczenie, postanowiłam stworzyć jakieś ciasto na zimno. Przejrzałam szafki, zobaczyłam jakie mam składniki i zabrałam się do pracy.Ciasto wyszło po prostu cudne, fajne smaki i różne aromaty, rewelacja. Wymaga poświęcenia mu czasu, ale nie jest pracochłonne. Łatwe i każdy je
zrobi bez problemu. Życzę Wam wspaniałej niedzieli.Zapraszam na kawałek :-)Składniki:- większe opakowanie
herbatników (albo dwa)- 500 g
serka mascarpone- prażone
jabłka - 400 g- 3 łyżeczki agaru- pół łyżeczki
cynamonu- 400 g
jogurtu naturalnego- 2
galaretki jasne - u mnie o smaku liczi- 100 g soku z aronii + 1
galaretka ciemna ( u mnie wieloowocowa)- 200 g
śmietany kremówki-
czekoladowe gwiazdki do ozdobyWykonanie:Prażone
jabłka wrzucamy do garnka, dodajemy
cynamon i podgrzewamy, mieszamy i dodajemy agar. Chwilkę jeszcze gotujemy i studzimy. Dodajemy wymieszamy widelcem
serek mascarpone i mieszamy. Na dno foremki wykładamy
herbatniki, u mnie takie naczynie żaroodporne. Wykładamy na
herbatniki masę z
jabłkami i
mascarpone, chowamy do lodówki, aby zastygło (najlepiej ponad godzinę).
Galaretki jasne rozpuszczamy w 400 ml gorącej, przegotowanej
wody i studzimy.
Jogurt mieszamy z chłodną
galaretką i przelewamy na masę z
mascarpone. Schładzamy ponownie w lodówce - około 2 godzin. Następnie do miseczki wlewamy sok z aronii i dodajemy 300 ml gorącej i przegotowanej
wody, wsypujemy
galaretkę ciemną i mieszamy, studzimy. Wylewamy na zastygniętą masę
jogurtową. Schładzamy. Jak już ostatnia masa nam zastygnie to dekorujemy ubitą
śmietaną kremówką i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami. Przechowujemy w lodówce.