Wykonanie
Znalazłam przepis na bardzo ciekawe ciasto :-) nazywa się Lion i zachęcam Was do wypróbowania :-)Przepis znalazłam u Kasi tutaj - dziękuje
Kasiu za tak fantastyczne ciacho :-)Ciasto zrobiło prawdziwą furorę wśród znajomych i mojej rodzinki. A najbardziej się nim zajadał mój Wujaszek Leszek i teraz woła tylko to ciasto. A muszę Wam zdradzić, że w przeciągu
trzech tygodni robiłam je już 4
razy :-)Ciasto jest naprawdę pyszne, wygląda na słodkie, ale smaki się super równoważą i nie jest mdlące.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 350 g
herbatników - 1,5 paczki- 1 puszka masy krówkowej - 500 gMasa z batonami:- 500 g
serka mascarpone- 250 ml
śmietany kremówki- 5 batonów Lion- 4 łyżki
cukru pudruWarstwa śmietanowa:- 750 ml
śmietany kremówki- 3
fixy do
śmietany- 2 łyżki
cukru pudru- opakowanie
płatków migdałowychBlaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy
herbatnikami. Na
herbatniki wykładamy masę
krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą
herbatników.
Serek mascarpone,
śmietankę i
cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki.Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.Gotową masę nakładamy na
herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem i zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu
płatkami migdałów.Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego :)