Wykonanie
Składniki:kawałek
szynki (mój wazył 0,5kg)1 duża
cebule1 puszka
pomidorów krojonych2 szklanki
bulionu1 łyżeczka
cukruoliwa (do smażenia)3 ząbki
czosnku1/2 szklanki pikantnego
ketchupu1 łyżeczka
cukruwarzywa:
groszek,
marchewka,
cebula,
kukurydza,
pieczarkiprzyprawy:
sól,
pieprz cayen,
oregano,
czosnek granulowany ,
papryka słodka,
papryka ostra,
chili, odrobina
kolendry i
kminuPrzygotowanie
Mięso dzielę na kawałki, lekko rozbijam, w
mięsko wcieram
przyprawy, smaruje także
oliwą. Smażę (już bez tłuszczu) z obu stron.
Cebulę kroję w piórka i smażę do zeszklenia. Następnie dodaję
pomidory z puszki, następnie
cukier, szczyptę
soli i duszę razem. Całość (można wcześniej potraktować blenderem) dodaje do
mięsa, zalewam
bulionem i dusze do miękkości
mięska. W razie potrzeby podlewam odrobiną
wody. Dodaję
ketchup i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Warzywa grilluje (można też podsmażyć na odrobinie
oleju) i podaję z
szynką w
sosie pomidorowym i
ryżem.SMACZNEGO!!!