ßßß Cookit - przepis na Schab w sosie a'la meksykańskim

Schab w sosie a'la meksykańskim

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy przepis powstał inspirowany nową patelnią Ballarini, której recenzję będziecie mogli zobaczyć w następnym wpisie. Uwielbiam takie aromatyczne sosy, doskonale sprawdzające się na chłodniejsze dni. Schab dzięki meksykańskim dodatkom nabrał zdecydowanego charakteru. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:
- schab (ok. 400 g),
- przyprawa do chili con carne (można połączyć następujące przyprawy: chili, papryka ostra i słodka, kmin rzymski, sól, czosnek, pieprz, oregano, pieprz cayenne),
- puszka kukurydzy i czerwonej fasoli w sosie pomidorowym (można użyć puszki kukurydzy, puszki czerwonej fasoli i samodzielnie przygotować sos pomidorowy z TEGO przepisu),
- 1 duża cebula,
- 1 marchew,
- olej do smażenia.
Mięso kroimy na plastry (grubość ok. pół centymetra), nacieramy z obu stron przyprawą do chili con carne (jak na zdjęciu wyżej). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (jeśli chcecie, można pominąć olej używając tej patelni), smażymy mięso z obu stron, do zmiany koloru. W tym czasie niewielki garnek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy z dodatkiem marchewki (wcześniej obranej i pokrojonej w kostkę).
Po chwili do mięsa dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Mięso dalej smażymy. Gdy zmieni kolor z obu stron, dodajemy do gotującej się wody w garnku. Cebulę smażymy dalej - do zarumienienia. Na koniec dodajemy ją do mięsa. Patelnię zalewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do mięsa. Garnek przykrywamy pokrywką, mięso dusimy do miękkości. Po ok. 15 minutach dodajemy fasolę z kukurydzą w sosie pomidorowym. Dusimy dalej - do miękkości mięsa. Na koniec przyprawiamy do smaku (opcjonalnie). Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/11/schab-w-sosie-ala-meksykanskim.html