Wykonanie
Dzisiejszy przepis powstał inspirowany nową patelnią Ballarini, której recenzję będziecie mogli zobaczyć w następnym wpisie. Uwielbiam takie aromatyczne sosy, doskonale sprawdzające się na chłodniejsze dni.
Schab dzięki meksykańskim dodatkom nabrał zdecydowanego charakteru. Zachęcam do spróbowania :)
Składniki:-
schab (ok. 400 g),-
przyprawa do
chili con carne (można połączyć następujące
przyprawy:
chili,
papryka ostra i słodka,
kmin rzymski,
sól,
czosnek,
pieprz,
oregano,
pieprz cayenne),- puszka
kukurydzy i
czerwonej fasoli w
sosie pomidorowym (można użyć puszki
kukurydzy, puszki
czerwonej fasoli i samodzielnie przygotować
sos pomidorowy z TEGO przepisu),- 1 duża
cebula,- 1
marchew,-
olej do smażenia.
Mięso kroimy na plastry (grubość ok. pół centymetra), nacieramy z obu stron
przyprawą do
chili con carne (jak na zdjęciu wyżej). Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju (jeśli chcecie, można pominąć
olej używając tej patelni), smażymy
mięso z obu stron, do zmiany koloru. W tym czasie niewielki garnek napełniamy do połowy
wodą, zagotowujemy z dodatkiem
marchewki (wcześniej obranej i pokrojonej w kostkę).
Po chwili do
mięsa dodajemy pokrojoną na ćwiartki
cebulę.
Mięso dalej smażymy. Gdy zmieni kolor z obu stron, dodajemy do gotującej się
wody w garnku.
Cebulę smażymy dalej - do zarumienienia. Na koniec dodajemy ją do
mięsa. Patelnię zalewamy 1/2 szklanki
wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do
mięsa. Garnek przykrywamy pokrywką,
mięso dusimy do miękkości. Po ok. 15 minutach dodajemy
fasolę z
kukurydzą w
sosie pomidorowym. Dusimy dalej - do miękkości
mięsa. Na koniec przyprawiamy do smaku (opcjonalnie). Smacznego!