Wykonanie
Burrito to pyszny, ostry sos
mięsny, którym nadziewamy tortille, naleśniki lub zjadamy z plackami
kukurydzianymi. Sam farsz przypomina nieco włoskie rague wołowe, z tym że tu jest przewaga
fasoli i
kukurydzy.
SKŁADNIKI :500 g
mięsa wołowo-wieprzowe1/2 słoiczka
przecieru pomidorowego 30 %1
cebula, obrana i pokrojona w kostkę1
marchew, pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
czerwona papryka, pokrojona w paski1 puszka
czerwonej fasolki1 puszka
kukurydzysłodka i
ostra papryka w proszku1
papryczka chilli ( bez pestek )
sól,
pieprzszczypta
kminku2 łyżki
oleju1 szklanka
wodyPRZYGOTOWANIE :
Cebulę przekładamy do garnka,szklimy na
oleju, pod koniec dodajemy
czosnek i drobno pokrojoną
papryczkę chilli,
paprykę czerwoną i
marchew. Do
cebuli dokładamy
mięso, mieszając smażymy. Dolewamy
wodę, dodajemy przecier i prużymy kilka minut. Sos doprawiamy do smaku, powinien być ostry ale nie za bardzo, wszystko zależy od naszego gustu.Na koniec dodajemy odcedzoną
kukurydzę i
fasolkę z zalewą. Mieszamy, burrito jest już gęste, więc w razie konieczności dolewamy odrobinę
wody. Gotowy farsz nakładamy na tortillę, naleśniki lub placki. Zapiekamy lub podsmażamy placki z farszem na suchej, grillowej patelni.Ja przygotowałam naleśniki zapiekane z burrito, wyszły pyszne.Smacznego.