ßßß Cookit - przepis na Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka

Faszerowane pieczarki kuskusem i piersią kurczaka

nazwa

Wykonanie

Składniki:
6 dużych pieczarek,
260g piersi z kurczaka,
1 cebula,
1 świeża czerwona papryka,
60g kuskusu,
garść posiekanej natki pietruszki,
140g startego sera żółtego,
pieprz czarny i ziołowy, sól, zioła do drobiu, czerwona słodka papryka,
olej.
Przygotowanie:
Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Z pieczarek odciąć stópkę, którą należy pokroić w kostkę i wydrążyć łyżeczką środek. Środek pieczarek dodać do mięsa i cebuli, doprawić przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego farszu, podlać wodą ( nie za dużo tej wody ) i poddusić do momentu aż papryka będzie dość miękka i woda odparuje. Kuskus zalać 100ml gorącej wody, przykryć talerzykiem i odstawić do napęcznienia. Gdy farsz jest już gotowy odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz napęczniały kuskus. Wymieszać i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Nafaszerować farszem pieczarki, a na górę wyłożyć starty ser żółty. Pieczarki umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C na ok.10minut. Po 10 minutach przykryć górą od naczynia żaroodpornego lub folią aluminiową ( tak by nie dotykała sera, ponieważ się do niej przyklei ) i włożyć z powrotem do piekarnika na ok.15minut. Nie trzymać za długo pieczarek w piekarniku ponieważ się one rozejdą.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/09/faszerowane-pieczarki-kuskusem-i.html