Wykonanie
Składniki:- 0,5kg
piersi z kurczaka- 1
czerwona papryka- 4
pieczarki- 1/2
cebuli- 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego- 100g
gotowanej szynki-1 łyżeczka
słodkiej papryki- 2 łyżki kwaśnej
śmietany-
sól i
pieprz- 3
ogórki konserwowe-
olej do smażenia-
natka pietruszkiSposób przygotowania:1. Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulę oraz pokrojoną połówkę
papryki i dwie
pieczarki. Do warzyw wlewamy
przecier pomidorowy, wsypujemy
słodką paprykę, gotujemy do miękkości wszystkich składników, następnie miksujemy na gładko (jeśli
sos jest mocno gesty można wlać odrobinę
bulionu warzywnego). Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.2.
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy
solą i
pieprzem, smażymy na
oliwię. Później wrzucamy go do sosu
paprykowego, gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy
śmietanę i posiekaną
pietruszkę.3. Resztę
papryki i
pieczarek kroimy w większe kawałki,
ogórki w paski. Wszystko smażymy na rozgrzanym
oleju, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wrzucamy pokrojoną
szynkę, krótko podgrzewamy.4. Na talerze wykładamy
kurczaka w sosie
paprykowym, następnie wykładamy warzywa z patelni, posypujemy
natką pietruszki. Doskonale smakuje z
ryżem, czy z
pieczywem.