ßßß Cookit - przepis na Parówki po węgiersku

Parówki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Ileż to razy zastanawiamy się co tu zrobić na obiad. Najlepiej, by danie nie zajmowało całego dnia w kuchni. Tak się składa, że to danie robi się dosłownie w kilka chwil, a do tego jest bardzo smaczne.
Większość dzieciaków uwielbia parówki ( moje na pewno), więc od czasu do czasu je im serwuję, przy okazji robiąc z tego obiad :D
Dodatek ryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :)
Składniki:
1/2 kg parówek
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1-2 czerwone papryki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany - u mnie 18%
sól
pieprz
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
szczypta chili
1 łyżeczka natka pietruszki, użyłam suszonej
olej do smażenia
wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryte
Wykonanie:
Cebule i paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju.
Pieczarki kroję w plastry,
podsmażam na łyżce masła i łączę z cebulką.
Parówki kroję w półksiężyce,
mieszam z cebulą, papryką i pieczarkami, podlewam wywarem z jarzyn, tak by wszystko było przykryte i gotuje przez kilkanaście minut.
Dodaję przecier pomidorowy, zagęszczam śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko doprawiam do smaku solą pieprzem, papryką, posypuję suszoną natką i dokładnie mieszam.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/09/parowki-po-wegiersku.html