Wykonanie
Ileż to
razy zastanawiamy się co tu zrobić na obiad. Najlepiej, by danie nie zajmowało całego dnia w kuchni. Tak się składa, że to danie robi się dosłownie w kilka chwil, a do tego jest bardzo smaczne.Większość dzieciaków uwielbia
parówki ( moje na pewno), więc od czasu do czasu je im serwuję, przy okazji robiąc z tego obiad :DDodatek
ryżu sprawia, że mamy pełnowartościowy obiad, a do tego bardzo sycący :)
Składniki:1/2 kg
parówek1/2 kg
pieczarek2
cebule1-2
czerwone papryki2-3 łyżki
przecieru pomidorowego2 łyżki
mąki pszennej1/2 szklanki kwaśnej
śmietany - u mnie 18%
sólpieprzpapryka słodka mielona
papryka ostra mielonaszczypta
chili1 łyżeczka
natka pietruszki, użyłam suszonej
olej do smażenia
wywar jarzynowy, tyle by wszystko było przykryteWykonanie:
Cebule i
paprykę kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym
oleju.
Pieczarki kroję w plastry,
podsmażam na łyżce
masła i łączę z
cebulką.
Parówki kroję w półksiężyce,
mieszam z
cebulą,
papryką i
pieczarkami, podlewam
wywarem z jarzyn, tak by wszystko było przykryte i gotuje przez kilkanaście minut.Dodaję
przecier pomidorowy, zagęszczam
śmietaną wymieszaną z
mąką. Wszystko doprawiam do smaku
solą pieprzem,
papryką, posypuję suszoną
natką i dokładnie mieszam.Podaję z
ryżem ugotowanym na sypko.
SMACZNEGO!